zaterdag, 25. februari 2006 - 10:13

Scooter kwijt, dan krijg je spijt

Rotterdam

Vanaf woensdag 1 maart gaat Politie Rotterdam-Rijnmond, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, weer aan de slag met de ASO-aanpak, de Aanpak Scooter Overlast. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is dat de brommer van iemand die meerdere keren een overtreding begaat, in beslag kan worden genomen. De regels rond inbeslagname van scooters zijn sinds 1 januari 2006 wel iets gewijzigd. Een bestuurder loopt nu nog sneller de kans zijn of haar scooter kwijt te raken. Goed om te weten, nu de controles weer toenemen. De controles worden uitgevoerd om de overlast terug te dringen en de verkeersveiligheid te bevorderen.

Wie met zijn brommer of scooter een gevaar voor zichzelf of voor anderen is, wie te hard rijdt, wie met zijn voertuig enorm veel herrie produceert of wie deelneemt aan straatraces kan rekenen op een stevige waarschuwing en een fikse boete. Bij de derde overtreding neemt de politie de tweewieler in beslag. De rechter kan beslissen om een voertuig te laten vernietigen. Vorig jaar werd de tweewieler al bij de tweede overtreding in beslag genomen. Maar wie denkt dat de politie door deze wijziging minder voertuigen van de straat zullen halen, heeft het mis.

Was het vorig jaar nog zo dat een overtreding van de maximumsnelheid met dertig kilometer op een waarschuwing kwam te staan, nu krijgt de bestuurder bij een overschrijding van meer dan vijftien gecorrigeerde kilometers al een waarschuwing. Bestuurders lopen dus de kans sneller hun tweewieler kwijt te raken.

Sinds dit jaar kan de politie ook optreden tegen het gebruik van de toerentalbegrenzer. Als wij zo’n apparaatje aantreffen en de eigenaar kan of wil de begrenzer ter plaatse niet verwijderen, wordt het voertuig “in beslag� genomen. De begrenzer wordt dan op het bureau verwijderd. Pas nadat het voertuig opnieuw getest is op de vermogensbank, wordt het teruggeven aan de eigenaar. Tenzij natuurlijk de tweewieler te hard rijdt en het de derde keer betreft. Dan volgt inbeslagname volgens de landelijke nieuwe regels.
Provincie:
Tag(s):