donderdag, 12. januari 2006 - 21:07

'Sex zonder problemen'

Amsterdam

Functioneren sexartikelen altijd naar behoren of durft niemand een klacht in te dienen? Uit navraag bij de Consumentenbond blijkt dat zij dagelijks tientallen meldingen krijgen te verwerken van diverse producten die defect raken of niet naar behoren werken.

Gek genoeg komen er nooit klachten binnen over sexartikelen die snel kapot gaan of niet voldoen aan de verwachtingen van de koper.

Toch bestaat er, zo blijkt uit navraag bij een gerenommeerd seksartikelenverkooppunt in het hartje van Amsterdam, wel degelijk kwaliteitsverschil in de erotische batterij-aangestuurde artikelen. De meeste producten afkomstig uit China, made in Hongkong, zijn ‘lang zo betrouwbaar niet’ als producten uit bijvoorbeeld Japan.

In Nederland blijkt er nog steeds een soort taboe te bestaan, om met je gekochte ‘sexproduct’ zoals bijvoorbeeld een vibrator terug te gaan naar het verkoopadres om het daar om te ruilen of je geld terug te eisen. Grote postorderbedrijven die in de voorjaarsgidsen steeds vaker uitpakken met uitgebreide pagina’s met erotische producten en hier ruimschoots aandacht aan besteden, koppen met dikke letters dat na het openen van de verpakking de artikelen om hygiënische redenen niet kunnen worden geretourneerd of omgeruild. Fabrikanten plukken hier de vruchten van, zij hebben weinig rompslomp als het gaat om garantie.

Cijfers zijn helaas nergens op te vragen omdat er nou eenmaal geen specifieke wetgeving is op dit gebied die wat meer inzicht zou kunnen geven op de handel in deze producten. ‘Dat neemt niet weg dat producten veilig moeten zijn, dus de algemene regelgeving voor producten geldt natuurlijk wel’, aldus Stichting Consument en Veiligheid. De Consumentenbond adviseert toch om terug te gaan wanneer een product niet naar behoren werkt. Wanneer de massagestaaf, bij normaal gebruik, het binnen een half jaar laat afweten, kun je te allen tijde een beroep doen op de wettelijke garantie bij de zaak waar je het artikel hebt gekocht.
Provincie:
Tag(s):