maandag, 10. april 2006 - 14:59

SGP: 'Regering moet treiterprogramma Talpa verbieden'

Den Haag

De SGP vindt dat de regering moet voorkomen dat Talpa deze zomer een treiterprogramma op de buis brengt. Daar dringt Kamerlid Van der Vlies maandag op aan in schriftelijke vragen aan staatssecretaris Van der Laan, die belast is met het omroepbeleid.

De SGP vindt, net als verreweg de meeste andere partijen, dat een pestprogramma op tv smakeloos is. Maar anders dan de meeste andere partijen, vindt de SGP dat de regering in staat moet zijn en de wil moet tonen om zo'n programma tegen te houden.

Overweging daarbij is dat zo'n programma negatief kan uitwerken op (jeugdige) kijkers. Een programma dat 'pesten' in de amusementssfeer trekt, werkt hoe dan ook drempelverlagend wat betreft het 'treiteren' van anderen. In het onderwijs wordt er al het mogelijke aan gedaan om het treiteren van kinderen en jongelui tegen te gaan.

De Kamer heeft de regering onlangs nog op de noodzaak daarvan gewezen. Een programma als 'Gouden Kooi' gaat daar dwars tegenin en haalt dat beleid onderuit. Partijen en bewindslieden die zich bij dit soort zaken verschuilen achter de vrijheid van meningsuiting, maken zich met dat slappe excuus mede schuldig aan een verdere verloedering van de maatschappij. 'Treiteren heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken, aldus van der Vlies.

Afgelopen zaterdag reageerden al verscheidene politici en spraken ook hun afkeuring uit over het programma. ,,Als dit uitgezonden wordt om half negen 's avonds en kinderen van 10, 11 en 12 jaar die nog wakker zijn zien het, dan vind ik dat niet deugen'', zo stelde staatssecretaris Wijn van Financiën (CDA) op BNR Nieuwsradio. PvdA-Kamerlid Eijsink noemde 'De Gouden Kooi' op Radio 2 ,,verwerpelijk, onsmakelijk en het verkeerde voorbeeld voor kinderen.''

Ook wij peilden de mening onder de lezers van Blik op Nieuws en ruim 80% keuren het 'treiter'-programma van de Mol af.

Het is overigens nog niet exact bekend wanneer het programma 'De Gouden Kooi' deze zomer te zien zal zijn, Talpa is nog op zoek naar een geschikt huis.
Provincie:
Tag(s):