donderdag, 2. februari 2006 - 9:49

Shell boekt Nederlandse recordwinst van $ 25 miljard

Shell heeft in 2005 de hoogste winst, die ooit is geboekt door een Nederlands bedrijf, van $ 25,3 miljard behaald. Mede dankzij de verdiensten bij de LNG-verkoop en goede resultaten bij de divisie Olieproducten, gekoppeld aan de hoge olie- en gasprijs, klom de winst van Royal Dutch Shell in 2005 naar $ 25,3 miljard, een recordjaarresultaat. In het vierde kwartaal was de winst 4% lager dan een jaar eerder.
Dit heeft Shell donderdagmorgen bekendgemaakt.

Jeroen van der Veer, Chief Executive, zegt dat met de goede resultaten en kasstroom van het afgelopen kwartaal er een solide basis is gelegd voor 2006. “Succes in exploratie en het krijgen van toegang tot nieuwe bronnen gaat door. Ondanks de orkanen in de Golf van Mexico zijn we toch in staat geweest onze productie­verwachtingen voor zowel het kwartaal als het gehele jaar waar te maken�, aldus Van der Veer.

Hij onderstreept dat de succesvolle sectoren LNG (vloeibaar aardgas) en Olieproducten het zowel operationeel als financieel goed deden. “We bouwen verder aan onze portfolio van geïntegreerd gas, onconventionele bronnen, omvangrijke olieprojecten en nieuwe energietechnologie.

We gaan in 2006 zo’n $ 19 miljard investeren.� Van der Veer licht verder toe dat de financiële positie goed is, en dat in 2005 ruim $ 17 miljard aan de aandeelhouders is teruggegeven via dividenden, de inkoop van eigen aandelen en de betaling aan minderheidsaandeelhouders van de Koninklijke. “Onze aandacht richt zich op presteren op de korte termijn en bouwen aan de toekomst.�
Categorie:
Tag(s):