vrijdag, 23. juni 2006 - 19:52

Shevchenko schiet Oekraïne ronde verder

Andrei Shevchenko heeft Oekraïne vanaf de strafschopstip naar de achtste finales geschoten. Na een draak van een wedstrijd mocht er eigenlijk geen winnaar worden aangewezen. Het fluitsignaal van de toeschouwers na afloop van de wedstrijd was veelzeggend.

Vooraf hadden beide landen nog kans op een plek in de achtste finales. Ook Saudi-Arabië had theoretisch nog een kans, maar al snel werd duidelijk dat de B-ploeg van Spanje te sterk bleek.

Tunesië had haar hoop gevestigd op Zied Jaziri. De spits van Troyes kreeg echter al na tien minuten al een gele kaart na een schwalbe. Vlak voor rust zag hij al zijn tweede gele prent na een smerige overtreding, zodat hij kon inrukken. De ploeg van bondscoach Roger Lemerre kon het toen helemaal wel vergeten, maar wist dat zo lang het 0-0 stond, een doelpuntje genoeg zou zijn voor de volgende ronde.

Oekraïne was in de eerste helft slechts één keer gevaarlijk door Anatoli Tymoschuk, maar de 40-jarige doelman Ali Boumnijel hield knap zijn doel schoon.

Ook de tweede helft was zeker niet om over naar huis te schrijven. Beide ploegen leken bevangen te zijn door de zenuwen en het warme weer. Een penalty besliste uiteindelijk de tegenvallende match. Shevchenko werd in het strafschopgebied gevloerd en besloot zelf de pingel te nemen. Ondanks een oude voetbalwet, die zegt dat een neergehaalde speler zelf nooit de strafschop moet nemen, schoot de kersverse aankoop van Chelsea de bal onhoudbaar binnen.

Vlak voor tijd gunde Blochin zijn steraanvaller nog een publiekswissel en kreeg het supertalent Artem Milevskiy enkele minuten speeltijd. Ondanks enkele mogelijkheden van Andrei Voronin en invaller aan Tunesische kant Francileudo Dos Santos, bleef de stand op 1-0 staan.

Door de winst mag Oekraïne het maandag opnemen tegen de groepswinnaar van Groep G.