maandag, 9. oktober 2006 - 13:05

Sint Maartenskliniek verlaagt prijzen

Nijmegen

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft minister Hoogervorst geadviseerd het tweejarig experiment met vrije prijzen bij de Sint Maartenskliniek te verlengen. De Sint Maartenskliniek is tevreden met deze uitkomst. Het geeft het ziekenhuis de mogelijkheid om meer patiënten te behandelen en om de goede financiële resultaten, behaald door efficiënter te werken, te vertalen naar lagere prijzen voor haar zorgaanbod.

Het nieuwe financieringsysteem op basis van DBC’s (Diagnose Behandeling Combinaties) is bedoeld om ziekenhuizen te stimuleren betere kwaliteit van zorg te leveren tegen aanvaardbare prijzen. De Sint Maartenskliniek is het enige ziekenhuis in Nederland dat voor haar hele zorgaanbod vrije prijzen vaststelt in onderhandeling met zorgverzekeraars. Bij het DBC-experiment bij de Sint Maartenskliniek zijn de zorgverzekeraars VGZ/IZA, CZ/OZ en Menzis nauw betrokken.

Uit het experiment blijkt dat de Sint Maartenskliniek door de marktgerichte financiering meer ruimte krijgt om te ondernemen. Door efficiënter te werken en meer zicht te hebben op de kosten van een behandeling is de Sint Maartenskliniek erin geslaagd om in 2005 en 2006 een stijgend aantal patiënten te behandelen.

Het positieve resultaat van de afgelopen twee jaren geeft de Sint Maartenskliniek de gelegenheid om meer te investeren in productvernieuwing en verbetering van logistieke processen wat voordelen biedt voor de patiënt. Daarnaast gaat de Sint Maartenskliniek de prijzen voor haar behandelingen per 2007 verlagen.

De Sint Maartenskliniek richt zich volledig op de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging en is op het gebied van orthopedie en reumatologie de grootste van Nederland. Patiënten kunnen er terecht voor behandeling van aandoeningen volgens de nieuwste inzichten. Of voor revalidatie na een ziekte, ongeval of hersenletsel. Daarnaast heeft de Sint Maartenskliniek een polikliniek voor pijnbestrijding, een orthopedische spoedeisende hulp, een eigen apotheek en een sportmedisch centrum. Jaarlijks maken 30.000 mensen, uit de regio Nijmegen maar voor een groot deel ook uit de rest van Nederland, gebruik van de diensten van de Sint Maartenskliniek.
Provincie:
Tag(s):