maandag, 7. augustus 2006 - 22:20

Sint Rosafestival blijft Sint Rosafestival

Sittard-Geleen

Het Sittardse Rosafestival blijft als vanouds Sint Rosafestival. Dat is de belangrijkste conclusie van een gesprek dat vandaag heeft plaatsgevonden tussen Deken Van Rens van Sittard en wethouder Berry van Rijswijk van de gemeente Sittard-Geleen.

Beiden zijn van mening dat zowel de kerkelijke oorsprong en tradities van het festival als de burgerlijke activiteiten onder één vlag blijven gepresenteerd. Het Sint Rosafestival, dat dit jaar van 23 tot en met 29 augustus plaats heeft, groeide de afgelopen jaren ook uit tot een bovenregionaal cultuur-historisch evenement.

Eerder wilde het gemeentebestuur van Sittard-Geleen de niet-kerkelijke invulling van het festival apart positioneren onder de naam Rosafestival. Daarmee haakte het gemeentebestuur in op signalen die zowel dit als vorig jaar zijn ontvangen. Daarin vreesde men de mogelijke overlast die de toenemende bezoekerstroom zou kunnen veroorzaken bij de bidprocessie die traditiegetrouw op de laatste zondag in augustus wordt gehouden.

Alhoewel het festival voortkomt uit de eeuwenoude Sint Rosaverering, die al sinds 1675 in Sittard bestaat, wilde het gemeentebestuur hiermee haar respect betonen voor de religieuze kant van dit deel van het stadsfeest. Nu blijkt gelukkig dat de eerdere signalen in kerkelijke kringen niet
breed worden gedeeld.

Het gemeentebestuur en Deken Van Rens zijn blij dat beide kanten van dit stadsfeest onder één noemer gepresenteerd blijven. Sint Rosa hoort immers onlosmakelijk bij Sittard.
Provincie:
Tag(s):