donderdag, 9. maart 2006 - 12:16

Sla en champignons voor Balkenende

Den Haag

Ruim honderd FNV-leden voerden vanochtend actie op de stoep van het gebouw van de Sociaal-Economische Raad in Den Haag. Poolse champignonpluksters boden premier Balkenende en enkele ministers een krop sla en een bakje champignons aan.

Binnen overhandigde FNV-voorzitter Agnes Jongerius het kabinet een brief over de problemen rond het vrije verkeer van werknemers. Jongerius: "Dat Europa leeft bij de burger heeft u vanochtend hier op de stoep al kunnen zien. De mensen maken zich grote zorgen. En de situatie is ook ernstig. Nederlandse werknemers worden in toenemende mate weggeconcurreerd. Ze worden vervangen door Poolse werknemers, die grof worden uitgebuit. Ik kan me voorstellen dat onze vrienden de werkgevers daar weinig moeite mee hebben. Maar dit kan toch niet uw bedoeling zijn."

In de brief stelt de FNV een overgangsregeling voor bij het vrij verkeer van werknemers. Een registratiesysteem voor problematische sectoren maakt het mogelijk om iets te doen aan verdringing en uitbuiting.

Agnes Jongerius stond kort stil bij de verkiezingsuitslag van dinsdag. 'Wij gaan er niet over of verkiezingen over veertien maanden plaatsvinden of toch eerder. Ik kan u wel suggesties doen waarmee u tegemoet kunt komen aan de roep om een socialer beleid.'

Over de koopkracht zei Jongerius: "Wij hebben daarover afgelopen maandag een onderzoek gepresenteerd en we hebben nog geen betere cijfers gezien. Zou het geen idee zijn om onze cijfers en die van u eens naast elkaar te leggen? De FNV vraagt om een rechtvaardige, eerlijke compensatie en wil gerichte maatregelen, die vooral ten goede komen aan huishoudens die in koopkracht zijn gedaald."

Op de agenda van het Voorjaarsoverleg van werkgevers, kabinet en vakbeweging staan vandaag twee onderwerpen: Europa en de koopkracht in 2006 en 2007. Het overleg is om half tien begonnen en is rond het middaguur afgelopen.
Provincie:
Tag(s):