dinsdag, 21. november 2006 - 9:24

Slechts één op de drie politici beantwoordt e-mail

Den Haag

Uit een onderzoek van de website www.bestewebpoliticus.nl blijkt dat de meeste politici te kort schieten in het directe contact met potentiële kiezers op internet. Van de 103 politici die per e-mail benaderd werden met een gewone kiezersvraag blijkt slechts 35% in staat te zijn om binnen drie werkdagen een e-mailtje terug te sturen.

Alle 103 politici ontvingen een e-mail met een vraag over het probleem van de onrustbarende gewichtstoename van veel Nederlanders en met name van kinderen. Slechts een klein deel van de politici had de backoffice (de achterkant) van zijn website zo goed georganiseerd dat er op tijd een e-mailtje werd teruggestuurd.

Van de acht lijsttrekkers die een e-mail kregen, reageert alleen Mark Rutte ‘persoonlijk’. Marianne Thieme en Andre Rouvoet versturen automatisch een sympathieke boodschap. Het is onbegrijpelijk dat zo weinig lijsttrekkers werken met een automatische antwoordmail, al is het maar om uitleg te geven over door wie en wanneer de e-mail zal worden beantwoord.

Balkenende en Pastors geen e-mailadres
Sommige lijsttrekkers ontvangen liever helemaal geen persoonlijke e-mail. Hun e-mailadressen konden niet zo snel achterhaald worden. Blijkbaar vinden ze Internetcommunicatie via bijvoorbeeld Hyves interessanter dan e-mail.

Binnen het uur reageerden 12 van de 103 politici, maar liefst 7 daarvan namens de VVD. Of de VVD’ers zijn zeer alert op kiezersvragen, of ze hebben op dit moment weinig omhanden.

26 politici hebben ‘persoonlijk’ gereageerd. Dit betekent dat de reactie is geschreven vanuit het perspectief van de politicus en bovendien ondertekend met zijn of haar naam. Het ligt voor de hand dat hier vaak medewerkers voor verantwoordelijk zijn. Wat opvalt is dat ze vaak nog tot laat op de avond doorwerken; sommige e-mailtjes (Lia Roefs, PvdA) kwamen rond middernacht binnen.

Marom Ayoubi (D66) en Berend de Vries (D66) hebben er veel werk van gemaakt. Antwoorden van minimaal een bladzijde. Alleen op basis van de moeite die ze hebben gedaan willen wij op ze stemmen. Ayoubi sluit zelfs af met zich te verontschuldigen dat ze gezien de drukte een beperkte reactie kan geven.

Staf Depla zet zichzelf niet op de voorgrond, maar wijst op het goede werk van Frank Heemskerk. Bovendien legt hij de nadruk op een stem voor de PvdA in plaats van op zijn persoon.
Categorie:
Tag(s):