donderdag, 6. juli 2006 - 20:30

Slechtzienden versterken wedstrijdteam Viva Maxima

Het roei- en zeilteam van Scholengemeenschap Guido de Brès vertegenwoordigt Nederland deze zomer in Italië (Genua). Hier vindt de internationale roei- en zeilwedstrijd ‘Atlantic Challenge’ plaats. Van 14 – 21 juli zullen teams uit 16 landen in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar het tegen elkaar gaan opnemen.

Het team van Guido de Brès, ‘Viva Maxima’, wordt dit jaar versterkt door twee bemanningsleden met een visuele beperking. Beiden zijn cursisten van Bartiméus Sonneheerdt. Het doel van deze nautische wedstrijd tussen verschillende landen, nationaliteiten en culturen is het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling en groei. Het Nederlandse team wil tijdens deze wedstrijd de missie ‘Samenleven is iets dat je samen doet’ concreet maken.

Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès uit Amersfoort heeft zich dit jaar geplaatst voor de internationale roei- en zeilwedstrijd Atlantic Challenge in Genua. Ook voor de wedstrijd in 2008, in Finland, heeft ze haar startbewijs al binnen.

Het team Viva Maxima heeft er met haar gevarieerde bemanning voor gekozen om tijdens de wedstrijd de missie ‘Samenleven is iets dat je samen doet’ concreet te maken. Tijdens het sportieve evenement zal het team deze missie met hart en ziel uitdragen. Een concreet voorbeeld hiervan is het aantrekken van twee externe bemanningsleden met een visuele beperking, Lisette de Heide en Hans Dijkhuizen. Beiden volgen een opleiding bij Bartiméus Sonneheerdt.

Het enthousiaste team bestaat uit: Tessa Douwstra; Hans Dijkhuizen; Lisette de Heide; Ilse van de Kamp; Joryn Kortenoeven; Thierry van der Horst; Christiaan Gmelig Meyling; Daniël Smit en Mirjam de Vries. Als begeleiding gaan mee: Rutger Bos; Ton van Diermen; Mirjam van Dijken-Knol; Tijmen van der Geest; Jan-Dirk Hoogendoorn; Wessel van de Kamp; Henk Koelewijn; Reinier Kramer; Jaap Venema en Jan-Maarten Zevenberg.

Het team heeft zich in de afgelopen maanden goed voorbereid om Nederland te vertegenwoordigen in Genua. Dinsdag 27 juni jl. heeft ze een oefening gehouden met een sloep in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De sloep was een soortgelijke sloep als de specifieke wedstrijd zeilsloep Bantry Longboat waarmee in Genua wordt gevaren.

Lisette de Heide, volgt een opleiding op locatie Ermelo en is één van de bemanningsleden: “In juni hebben we geoefend in Den Helder bij de Marine. Dit viel mij toch wel een beetje tegen. Sloeproeien is dan ook heel wat anders dan roeien. Bij sloeproeien is het puur kracht uit de armen en bij roeien haal je de meeste kracht uit je benen en is een goede techniek ook van groot belang.� Ook met een visuele beperking kun je heel goed roeien, aldus Lisette. “Je hoeft je ogen eigenlijk niet te gebruiken in de boot. Je roeit dan op gevoel. Ik roei zelf met een vriendin die blind is in een dubbel twee. Dit betekent dat je geen stuurman aan boord hebt. Iemand anders roeit dan voor ons uit in een skiff en die geeft ons aanwijzingen.�

De Atlantic Challenge is een internationale educatieve organisatie die al bijna 20 jaar bestaat. Zij gaat er vanuit dat er in meer in jezelf zit en dat je meer kunt bereiken, dan dat je zelf denkt.

Door in haar activiteiten jongeren van verschillende nationaliteiten samen te brengen wil ze het begrip voor culturele verschillen en persoonlijke ontwikkeling en groei stimuleren.

Eén keer in de twee jaar wordt de Atlantic Challenge gehouden. Hierbij vormen de praktijk, samenwerken en moed de basis. De solide zeilsloep die voor deze Challenge gebruikt wordt, is de Bantry Longboat. Deze 11 meter lange kapiteinssloep uit de 17e eeuw biedt plaats aan een team van
10 roeiers of zeilers en hun stuurman. Meer informatie: www.atlanticchallenge.org

Opleiding & Arbeid in Ermelo is een landelijk opleidingscentrum en (re)integratiebedrijf en is bijna 30 jaar gespecialiseerd in leren en werken met een visuele handicap. Alle expertise, kennis en ervaring op het gebied van visuele handicaps in relatie tot low vision onderzoeken, loopbaanadvies, begeleiding, scholing en arbeid zijn hier te vinden. Opleiding & Arbeid gaat uit van de mogelijkheden van mensen met een visuele beperking.

Sonneheerdt maakt na de fusie met Bartiméus op 1 januari 2006 deel uit van de Stichting Bartiméus Sonneheerdt. Meer informatie: www.sonneheerdt.nl / www.bartiméus.nl
Provincie:
Tag(s):