dinsdag, 20. juni 2006 - 17:36

Smiley's bevorderen verkeersveiligheid

Venlo

Om automobilisten bewuster te maken van hun rijgedrag breidt de gemeente Venlo het aantal Snelheids Informatie Displays (SID), ook wel smiley’s genoemd, uit van één naar vier. Het initiatief voor deze uitbreiding is genomen door de wijkoverleggen en wordt ook deels door hen betaald, zo meldt de gemeente vandaag.

De SID geeft de snelheid van een passerend voertuig aan en biedt de automobilist zo de kans zijn snelheid aan te passen. Als de snelheid juist is, verschijnt een gezichtje met glimlach (smiley) op het display. Is de snelheid te hoog, dan verschijnt een droevig gezichtje. Snelheidsovertreders worden dus direct ‘aangesproken’ op hun gedrag.

Uit onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat de smiley’s leidden tot afname van te hoge snelheden. Doordat automobilisten meteen informatie krijgen over de door hen gereden snelheid, passen zij eerder hun snelheid aan. Een direct gevolg hiervan is, dat het aantal verkeersongevallen ook afnemen.

Omdat de meeste verkeersongevallen plaatsvinden op ontsluitingswegen (ca. 80% van de ongevallen vindt plaats op 50 km/uur en 80 km/uur wegen) worden de SID’s alleen op die wegvakken geplaatst. Venlo heeft voortaan de beschikking over vier displays: een per stadsdeel. De displays zullen binnen het stadsdeel rouleren; het streven is om ze per kwartaal te verplaatsen. De locaties zijn in samenspraak met de betrokken wijkoverleggen bepaald.

Op vrijdag 23 juni zal wethouder Beurskens een nieuwe smiley in gebruik nemen in de Emmastraat in Venlo-Zuid
Provincie:
Tag(s):