donderdag, 9. februari 2006 - 10:45

Snelheid internet van 1120 kbit/s naar 3000 kbit/s

Leiden

In 2005 heeft iPing Research meer dan 90 miljoen metingen uitgevoerd om de kwaliteit van breedbandverbindingen te testen. iPing heeft de resultaten van de Nuria metingen van januari 2005 met die van januari 2006 vergeleken om in beeld te brengen hoe de breedbandaansluitingen zich op het gebied van de snelheid hebben ontwikkeld in het afgelopen jaar.

Ook in 2005 is de markt voor internetproviders volop in beweging geweest. In de strijd om de klant bieden de providers steeds uitgebreidere pakketten aan. Naast de aanbiedingen voor telefonie en tv (triple play) via internet, en het leveren van diverse aanvullende diensten zoals spam- en virusfilters, hebben vrijwel alle providers ook de snelheden van hun abonnementen verder verhoogd. Diverse providers hebben zelfs twee keer de snelheden verhoogd binnen één jaar, zonder prijsverhogingen.

Het verhogen van snelheden is al enige tijd geleden begonnen. Bijvoorbeeld: de “light� abonnementen van KPN ADSL hadden eind 2003 nog een downloadsnelheid van 384 kbit/s. Begin 2005 was dat 1120 kbit/s. In januari 2006 was de snelheid van deze abonnementen verhoogd tot 3000 kbit/s. Dat is bijna een verachtvoudiging in 2 jaar tijd. Ook de kabelaars en andere ADSL aanbieders hebben diverse malen hun snelheden verhoogd.

Hogere snelheid Met Nuria wordt de daadwerkelijk beschikbare snelheid gemeten, zoals bijvoorbeeld bij het downloaden van een bestand via Internet Explorer. Met name bij de instapabonnementen is een sterke verhoging van de gemeten snelheden te zien; deze zijn veelal twee tot drie keer zo snel geworden wat betreft de downloadsnelheid. Bij de snellere abonnementen is de verhoging minder duidelijk zichtbaar. Hier gaan technische beperkingen meespelen waardoor de werkelijk bruikbare snelheid minder sterk stijgt. Enkele belangrijke factoren die hierbij een rol spelen: de afstand tussen aansluiting en wijkcentrale (signaalsterkte ADSL-verbinding neemt af), gebruik van verouderde ADSL-modems, gebruik van een langzaam wireless netwerk en gebruik van een langzame computer.

De gemiddelde downloadsnelheid van alle metingen die zijn uitgevoerd is gestegen van ruim 1,8 mbit/s in januari 2005 naar bijna 3,2 mbit/s in januari 2006; een stijging van ruim 75%. De gemiddeld gemeten uploadsnelheid is gestegen van 350 kbit/s naar 475 kbit/s; een stijging van ruim 35%. De stijging van de uploadsnelheid blijft dus aanzienlijk achter bij de stijging van de downloadsnelheid. Voor de meeste gebruikers is de uploadsnelheid ook minder van belang.
Categorie:
Tag(s):