woensdag, 8. maart 2006 - 8:52

SP grootste in Heerlen

De Socialisten hebben in Heerlen de meeste zetels veroverd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In de oude mijnstad krijgt de SP 11 zetels van de 36. Tweede partij is de PvdA met 8 zetels. Iets meer dan 60 procent van de Limburgers maakte de gang naar de stemlokalen.

De landelijke trend met ruime winst voor de PvdA en SP is ook in Limburg terug te vinden. De CDA heeft nog wel de meeste zetels in de Limburgse provincie, maar alle linkse partijen samen streven de Christen-Democraten voorbij.

In Brunssum heeft de PvdA een reuzensprong gemaakt door van 1 naar 6 zetels te gaan. Daarmee is de linkse partij meteen de grootste in de gemeente. De winst gaat bijna ten kosten van alle andere partijen. Ook in Weert wint de PvdA en komt met 7 zetels gelijk te staan met de CDA (1 zetel verlies). Ook in deze gemeente maakt de SP vooruitgang (van 1 naar 3 zetels).

In Venray haalde de Nederlandse Volks-Unie 80 stemmen. (0,44%). Zij haalde hiermee geen zetels. In Maastricht steekt de PvdA ook met kop en schouders boven alle andere partijen uit. Met 13 zetels overklast de Arbeiderspartij het traditionele CDA (7 zetels).
Provincie:
Tag(s):