zondag, 17. december 2006 - 11:12

SP heeft vragen over inzet militairen in Kandahar

Den Haag

SP-kamerlid Harry van Bommel roept dinsdag de VVD minister Kamp (Defensie) naar de kamer om opheldering te vragen over de deelname aan een NAVO operatie in de Panjaway-vallei in Kandahar. Afgelopen vrijdag is een operatie begonnen van Britse, Deense en Estse militairen. Volgens berichten zullen ook Nederlandse troepen met helikopters en gevechtsvliegtuigen deelnemen aan de operatie.

Onduidelijk is wanneer de Nederlanders zullen bijspringen. Ook de duur van de operatie en de doelen ervan zijn onduidelijk. Van Bommel: 'De Tweede Kamer is niet geïnformeerd over deze operatie. We konden het vrijdag lezen in een persbericht op de website van het ministerie van Defensie en in de kranten. Minister Kamp moet maar eens uitleggen wat hier nu weer aan de hand is, net een paar maanden nadat in dit gebied zo'n 1500 Afghanen bij een eerdere NAVO-operatie zijn gedood. Om welke Nederlandse militairen gaat het, waar worden ze weggehaald, wat heeft dit met de beloofde wederopbouw te maken? Dat zijn maar een paar vragen die opkomen bij dit nieuws.'

De Nederlandse militairen voeren een wederopbouwoperatie uit in de provincie Uruzgan. Bovendien zou in uiterste gevallen hulp kunnen worden verleend aan andere NAVO-troepen die in andere provincie in nood zijn. 'Dit is een duidelijk voorbeeld van een oorlogsoperatie die nodig is het zogenaamde succes van vorige oorlogoperaties te kunnen consolideren. Het was oorlog en het blijft oorlog, terwijl de militaire of politieke vooruitgang niet opschiet,' aldus Van Bommel. 'Het gaat van kwaad tot erger en de Tweede Kamer en de Nederlandse bevolking worden niet geïnformeerd. Nederland mag geen medewerking verlenen aan deze oorlogshandelingen.
Provincie:
Tag(s):