maandag, 10. juli 2006 - 16:15

Spaarders zijn 800 miljoen aan rente misgelopen

Amsterdam

De variabele rente is het afgelopen jaar met 0,9% gestegen. Maar veel banken hebben de spaarrente dit jaar nog niet verhoogd. Consumenten zijn daardoor het afgelopen jaar zo'n 800 miljoen euro aan extra spaargeld misgelopen. Dit is gebaseerd op een gemiddelde rentestijging van 0,374% per jaar sinds de laatste rentewijziging per bank over een totaal uitstaand spaarsaldo van 214 miljard euro (stand mei 2006: bron CBS).

Zodra de Europese Centrale Bank de rente verhoogt, gaat over de gehele linie de hypotheekrente omhoog. De spaarrente volgt meestal later, maar nu blijft deze rente wel heel lang achter. Banken en verzekeraars besparen honderden miljoenen door de spaarrente niet te verhogen.

Met name een aantal grote banken en verzekeraars zijn achtergebleven. Volgens onderzoeksbureau MoneyView hebben Fortis, Nationale Nederlanden en OHRA de spaarrente dit jaar nog niet verhoogd. ING verhoogde slechts voor 2 van zijn 7 spaarrekeningen de rente, SNS Bank deed dat bij 5 van de 8 spaarrekeningen. Rabobank en de ABN AMRO zijn de enige grote banken die op alle spaarrekeningen de rente hebben verhoogd.

De renteverschillen tussen spaarrekeningen zijn inmiddels opgelopen tot 3%. Op een spaarsaldo van 10.000 euro scheelt dat 300 euro per jaar. Het loont dus zeer de moeite om spaarrekeningen te gaan vergelijken.
Categorie:
Tag(s):