woensdag, 14. juni 2006 - 18:04

Spanje kleineert Oekraïne met hulp van arbiter

Spanje is het WK verrassend goed gestart. In wat een lastige ontmoeting zou moeten worden met Oekraïne, haalde de ploeg van bondscoach Luis Aragones flink uit: 4-0. David Villa was met twee doelpunten de gevierde man.

De vervanger van de niet volledig fit bevonden Raúl trof twee keer doel uit een standaardsituatie. Na ruim een kwartier schoot hij, met hulp van de Oekraïense muur, een vrije trap achter doelman Shovkovskyi. Kort na rust besliste de spits het eerste groepsduel in het voordeel van Spanje. Fernando Torres ging theatraal naar de grond bij een ingreep van Vashchuk, die ook nog eens met direct rood van het veld werd gestuurd. Villa zette de resterende strafschop om in de 3-0.

Oekraïne counterde nog een aantal keer, maar echt gevaarlijk werd het niet. Toen Fernando Torres tien minuten voor tijd een schitterende aanval afrondde met een harde uithaal vanaf de zestien, was het verzet van de Oost-Europeanen definitief gebroken.

De overwinning was op basis van de eerste helft zeker niet onverdiend te noemen. Vooral het eerste half uur stichtte Spanje voortdurend gevaar. De ban werd na dertien minuten gebroken door Xabi Alonso. De middenvelder kopte raak uit een corner. Oekraïne kon daar het hele duel weinig tegenover stellen.

Vooral Andrei Shevchenko kwam niet voor in het spel. Het was lange tijd de vraag of de aanvoerder op tijd fit zou zijn voor het openingsduel. Uiteindelijk speelde hij negentig minuten, maar kreeg geen voet aan de grond tegen de Spaanse verdedigers. Overigens waren de Oekraïense spelers ook niet gelukkig met het arbitrale trio. Verschillende goede aanvallen werden teruggefloten vanwege vermeend buitenspel, terwijl daar geen sprake van was.