woensdag, 29. november 2006 - 17:49

Spannende robotstrijd in Industrion

Kerkrade

Op zaterdag 9 december a.s. barst in Industrion een spannende wedstrijd los tussen 6 teams in het kader van de First LEGO League. Met eigen ontworpen robots, gebouwd met LEGO Mindstorm, strijden de teams om een plaats in de Benelux finale die in januari 2007 plaats vindt. Dit jaar luidt de opdracht “Nano Quest�.

De teams moeten met een zelf ontworpen en gebouwde robot op een speelveld van 2 bij 3,5 meter een aantal opdrachten vervullen en zoveel mogelijk punten verzamelen. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur, de prijsuitreiking vindt plaats rond 14.00 uur.

De teams bestaan uit 8 tot 10 deelnemers in de leeftijd van 9 tot 14 jaar en zijn afkomstig van BC Schöndelen uit Roermond en het Sintermeerten College uit Heerlen. Om aan deze wedstrijd deel te nemen zijn de teams al maanden in de weer met het thema Nanotechnologie.

De FIRST LEGO League is in de ons omringende landen al uitgegroeid tot een waar fenomeen. Tijdens deze roboticawedstrijd krijgen de teams de opdracht met behulp van LEGO Mindstorm een robot te bouwen en te programmeren. Deze robot moet vervolgens een opdrachtenparcours afleggen. Maar dat is nog niet alles! De teams krijgen ook een onderzoeksopdracht over het thema, voor dit jaar is het centrale thema nanotechnologie.

Nanotechnologie een nieuw wetenschappelijke werkveld dat zich bezig houdt met de “nano wereld�. Op het niveau van atomen en moleculen, de bouwstenen van alle dingen, wordt onderzoek gedaan naar toepassingen op, bijvoorbeeld, het gebied van de geneeskunde, life science, etc.

De teams moeten een bestaande of mogelijke toepassing van nanotechnologie onder de loep nemen, ontdekken wat de problemen bij deze toepassing zijn en een oplossing ter verbetering van de toepassing bedenken. De resultaten van de opdracht moeten de teams presenteren ten overstaan van de andere teams, het publiek én een heuse jury. De jury bestaat uit medewerkers van de Universiteit Maastricht, NanoHous en Industrion.

Na de presentaties van de onderzoeksopdracht beginnen de wedstrijden tussen de robots. Iedere robot legt het opdrachtenparcours af en moet opdrachten vervullen, zoals het verplaatsen van atomen, de sterkte van een nanokabel of werken met een moleculaire motor.

Bij iedere opdracht zijn punten te verdienen, die mede bepalend zijn voor de einduitslag van de regiofinale. Welk team de uiteindelijke winnaar wordt, bepaald de jury. Zij beoordelen de teams op de uitvoering van de opdracht, het ontwerp van de robot, op teamplay en presentatie.

De regiofinale van de FIRST LEGO League op 9 december in Industrion begint om ongeveer 11.00 uur en rond 14.00 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Voor meer informatie over de regiofinale kunt u terecht op onze website www.industrion.nl of tel. 045-5670809. Meer info over de First LEGO League vindt u op www.firstlegoleague.nl
Provincie:
Tag(s):