woensdag, 26. april 2006 - 9:52

Spataders verwijderen zonder operatieve ingreep

Roermond

Sinds maart dit jaar kunnen spataders worden behandeld op een nieuwe manier die een operatie veelal overbodig maakt. Deze behandeling wordt in Nederland vooralsnog in een klein aantal ziekenhuizen uitgevoerd waaronder het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het Laurentius Ziekenhuis te Roermond en het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

Bij deze niet operatieve behandeling wordt de zieke ader ingespoten met een soort schuim dat de bloedvatwand laat verkleven. Hierdoor verandert de spatader in een verlittekend strengetje, waardoor er geen bloed meer door de ader kan stromen. Bij een operatie haalt de chirurg de spataderen weg of bindt hij ze dicht.

Deze nieuwe spataderbehandeling, 'schuimechosclerose' geheten, is vrijwel pijnloos. De ‘ingreep’ duurt slechts vijftien minuten en wordt poliklinisch verricht. Na de behandeling kan de patiënt zijn dagelijkse leven direct weer hervatten en ervaart weinig tot geen hinder van de behandeling.

De drie Limburgse ziekenhuizen verrichten momenteel onderzoek naar zowel de mate van patiënttevredenheid alsmede naar de kosteneffectiviteit van schuimechosclerose. Daarbij wordt gekeken welke behandeling de voorkeur geniet bij de patiënt. Tevens worden de kosten van beide ingrepen met elkaar vergeleken.
Provincie:
Tag(s):