woensdag, 22. februari 2006 - 13:59

Speciale brochure voor 18-jarigen

Ede

Wie 18 wordt, krijgt te maken met veel veranderingen. Een 18-jarige is meerderjarig en handelingsbekwaam en mag om die reden zelfstandig veel doen en regelen, zonder tussenkomst van ouders. Al deze veranderingen, rechten en ook plichten staan vermeld in een speciale brochure voor Edese jongeren die 18 jaar worden. Wie 18 wordt, krijgt deze brochure thuis toegestuurd.

Het eerste exemplaar van de brochure 18+ reikt burgemeester R.C. Robbertsen uit, tijdens een feestelijke bijeenkomst met jongeren die in januari, februari of maart van dit jaar 18 zijn geworden of nog moeten worden.

Deze bijeenkomst is op maandag 27 februari 2006 van 16.00 tot 17.30 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Ede.

De gemeente Ede kiest bewust voor een informatieboekje voor 18-jarigen, omdat voor deze jongeren veel verandert. De gemeente vindt het belangrijk de Edese jongeren van deze veranderingen op de hoogte te brengen en uit te leggen wat hun rechten en plichten zijn.

Wie 18 is valt bijvoorbeeld niet meer onder de kinderrechter, maar komt voor de rechtbank. Wie 18 is kan een uitkering uitvragen of zich laten inschrijven voor een woning. Wie 18 is kan zonder tussenkomst van ouders leningen sluiten, rekeningen open, vakantiereizen boeken, arbeidscontracten sluiten, een testament opstellen, studiefinanciering aanvragen of trouwen. Er staan ook plichten tegenover. Wie schulden maakt of iets koopt op krediet, is persoonlijk aansprakelijk

Tijdens de bijeenkomst is er voor de jongeren informatie aanwezig over meerderjarig zijn van diverse organisaties en instellingen. Verder zijn er waardebonnen te winnen voor een eerste autorijles. De aanwezigen kunnen via speciale zuilen de Edese StemWijzer invullen, want wie 18 is mag straks stemmen op 7 maart voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Provincie:
Tag(s):