woensdag, 15. november 2006 - 17:06

Spectaculaire meteorenzwerm op komst

Op zondagochtend 19 november komt de aarde in aanvaring met de Leoniden, een meteorenzwerm die in het verleden spectaculaire uitbarstingen vertoonde. Dit jaar is voorlopig de laatste kans dat er een verhoogde meteorenactiviteit zal optreden. Omstreeks 05.45 uur in de ochtend zijn misschien wel honderdvijftig vallende sterren per uur te zien, zo verwacht deskundige Carl Koppeschaar van de populair-wetenschappelijke website Kennislink.nl.

De Leoniden, van waaruit de vallende sterren tevoorschijn lijken te komen, ontlenen hun naam aan het sterrenbeeld Leeuw (Latijn: Leo). Ze zien er uit als razendsnelle, sterachtige puntjes die als een streep langs de hemel wegschieten.

In de volksmond worden ze 'vallende sterren' genoemd. In
werkelijkheid zijn het geen sterren, maar stof- en gruisdeeltjes die de komeet 55P/Tempel-Tuttle tijdens zijn vele omlopen rond de zon achterliet. Die dringen met een zeer hoge snelheid van 71 kilometer per seconde de atmosfeer binnen. Door de wrijving van het deeltje worden de luchtmoleculen verhit, die daardoor fel oplichten. Totdat het deeltje op zo'n honderd kilometer hoogte is verdampt, vormt zich een langgerekt lichtspoor in de vorm van een meteoor.
Categorie:
Tag(s):