woensdag, 20. september 2006 - 8:23

Spierballen gezocht voor zeldzame vlinder

Ermelo

Landschapsbeheer Gelderland zoekt vrijwilligers voor de op te richten Blauwe Brigade; een brigade die zich inzet voor de natte heide en de het zeer zeldzame gentiaanblauwtje. De rups van het gentiaanblauwtje is afhankelijk van de klokjesgentiaan die op de natte heide groeit.

In Overijssel en Noord-Brabant zijn al Blauwe Brigades opgericht die daar met succes aan het werk zijn. Tijdens de instructiedag op zaterdag 14 oktober leren de vrijwilligers alles over de vlinder en hoe de brigade bij kan dragen aan het vergroten van de leefgebieden.

Het gentiaanblauwtje is een zeldzame vlinder die op het punt staat uit Gelderland te verdwijnen. Om dit te voorkomen hebben Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Vlinderstichting, de gemeente Ermelo, Kroondomeinen en Landschapsbeheer Gelderland de handen ineen geslagen en gezamenlijk de Blauwe Brigade in Gelderland opgericht.

Het gentiaanblauwtje is een vlindersoort, die aangeeft dat de natte heide nog heel goed ontwikkeld is, omdat het diertje zware eisen stelt aan zijn leefomgeving. Het legt haar eitjes maar op 1 plant: de klokjesgentiaan. Alleen rupsen eten van die plant. Na tien dagen eten laten ze zich op de grond vallen. Eenmaal op de grond worden ze gevonden door knoopmieren die de rupsen meenemen naar hun nest. De rups scheidt een zoete stof af, in ruil voor de verzorging door de mieren.

Als de rups groot genoeg is, verpopt deze zich en uiteindelijk kruipt de vlinder naar buiten voor haar eerste vlucht. Deze gecompliceerde leefwijze brengt met zich mee dat kale zandplekken direct naast oude heidestruiken moeten liggen. Voorzichtig, handmatig beheer van bestaande leefgebieden is noodzakelijk om de vlinder te behoeden voor uitsterven. Met machinaal, grootschalig heidebeheer is dat niet te realiseren.

De samenwerkende organisaties zijn op zoek naar vrijwilligers die zich willen opgeven voor de op te richten Blauwe Brigade in Gelderland. Dat moeten drie ploegen worden van ieder 6-7 man, die op een aantal locaties in de gemeenten Apeldoorn, Ermelo, Putten en Barneveld 1 tot 3 keer per jaar, samen met de beheerder handmatig gaan plaggen. Daarvoor moet eerst de (gratis) cursus gevolgd worden. Op zaterdag 14 oktober kunt u daarover alle informatie krijgen.
Wanneer u besluit zich op te geven voor de Blauwe Brigade, dan is dat wel voor een tijdsduur van minstens 2 jaar.
Provincie:
Tag(s):