dinsdag, 2. mei 2006 - 9:21

Spyware op de loer

Amsterdam

De meeste internetgebruikers hebben tijdens hun zoektocht op het internet geen idee welke internetsites gebruikmaken van bijvoorbeeld spyware, adware of andere ongewenste programma's. Wanneer een bezochte site er ‘veilig’ uitziet blijven de surfers hangen met alle gevolgen van dien.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van virusbestrijder McAfee. Volgens McAfee is 97 procent van alle internetgebruikers 'een muisklik' verwijderd van de besmetting van hun computer door programma's die bijvoorbeeld ongevraagd surfgegevens bijhouden en doorsturen naar derden.

In het onderzoek van McAfee moesten de 14.000 deelnemers aangeven welke van de getoonde websites volgens hen het veiligst was. Hieruit bleek dat veel surfers juist strak uitziende sites een voldoende gaven, maar achteraf gevaarlijk bleken.

Op de gekozen internetpagina's konden onder meer screensavers, gratis spelletjes of songteksten gedownload worden. Die pagina's zijn volgens McAfee berucht voor de verspreiding van gevaarlijke computerprogramma's.
Categorie:
Tag(s):