zondag, 13. augustus 2006 - 10:15

Staatsieportret van Juliana voor Paleis Het Loo

Apeldoorn

Paleis Het Loo heeft een bijzonder staatsieportret van koningin Juliana uit 1950 in ontvangst genomen. Het schilderij is een geschenk van de SNS-bank, die het werk vele jaren in bezit had. Er zijn maar weinig geschilderde portretten van Juliana bekend. Het staatsieportret voor Het Loo is geschilderd door Jan Altink (1885-1971), belangrijk lid van de Groninger kunstenaarskring De Ploeg.

De voormalige vorstin is afgebeeld in de hermelijnen mantel die zij droeg bij de inhuldiging in 1948. Het schilderij was aanvankelijk bestemd voor een bankkantoor in Groningen. Met de schenking aan Paleis Het Loo krijgt het een passende bestemming en wordt het toegevoegd aan de omvangrijke reeks portretten van de Oranjes.

In Paleis Het Loo is sinds kort ook de vroegere meisjeskamer van koningin Juliana te bezichtigen. Deze werd in juli door prinses Margriet opengesteld en trekt sindsdien veel bekijks.
Het staatsieportret van koningin Juliana is te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, geopend op dinsdag t/m zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.
Provincie:
Tag(s):