maandag, 10. april 2006 - 8:36

Staking Klöckner Pentaplast werpt vruchten af

Weert

De staking die maandagochtend bij Klöckner Pentaplast in Weert begon heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor het sociaal plan voor de werknemers die volgend jaar hun baan verliezen is twaalf miljoen euro beschikbaar. De directie heeft het budget onder druk van een werkstaking verdubbeld.

Sinds 07.00 uur lag de productie stil bij de producent van verpakkingsfolies. Vakbondsbestuurder Henk van Rees besprak het laatste bod met de stakers. Die stemden ermee in, waarna ze het werk om elf uur hervatten. ‘

FNV Bondgenoten eiste een budget van vijftien miljoen euro, Klöckner Pentaplast hield vast aan zes miljoen en geen cent meer. Van Rees: ‘Uiteindelijk hebben de werknemers een afweging gemaakt en het risico meegewogen dat ze straks met lege handen kunnen staan. Vanaf het begin heeft de directie gedreigd het faillissement aan te vragen als het tot een staking zou komen.’

De Limburgse fabriek lijdt een miljoen euro verlies per maand en verliest bovendien de beste operators die eieren voor hun geld kiezen. De onderneming moet echter nog wel negen maanden doorproduceren.

De Duitse moeder sluit de Nederlandse fabriek en verplaatst de productie naar zusterbedrijven in Spanje en Duitsland wegens harde concurrentie en hoge kosten. Alternatieve plannen van management en ondernemingsraad om het werk in Weert te behouden, wees de raad van bestuur van de hand.
Provincie:
Tag(s):