donderdag, 20. april 2006 - 22:40

Staking NedCar

Born

Door de 24-uurs staking ligt de productie bij NedCar plat. Vrijdag rolt in Born tijdens de eerste dag van de aangekondigde estafettestaking geen enkele auto van de band. Dit zegt FNV Bondgenoten. De directie van NedCar beweert dat er toch nog zeventig auto’s geassembleerd zullen worden.

‘Het bedrijf heeft donderdag nog extra geproduceerd en laat deze auto’s vandaag uit de fabriek rijden, zodat het lijkt alsof de staking niet compleet is’, zegt vakbondsbestuurder Chris van Bokkum aan een van de toegangspoorten. Daar verliep het begin van de staking vrijdagochtend geordend.

De stakers konden zich vanaf 09.00 uur inschrijven voor de staking bij café D'n Aezel in Holtum en ondersteunende actiepunten in Weert, Beek, Sittard en Heerlen.

Het ultimatum dat de vakbonden van CNV en FNV aan NedCar hadden gesteld, om het bedrijf de gelegenheid te bieden een staking te voorkomen, verliep om 18.00 uur donderdagavond. Aangezien NedCar niet op de eisen van de bonden is ingegaan was een 24-uurs staking onvermijdelijk.

De bonden eisten onder andere het instellen van een werkgroep die tot eind 2006 een onderzoek zou doen naar de continuïteit van de autofabriek voor op de korte en lange termijn. Een tweede eis was dat NedCar de herstructureringsplannen tot het eind van dit jaar zou opschorten.

De estafettestaking zal hoogstwaarschijnlijk volgende week een vervolg krijgen.
Provincie:
Tag(s):