dinsdag, 4. april 2006 - 8:57

Stakingsdreiging bij NedCar

Sittard-Geleen

FNV Bondgenoten bereidt zich voor op stakingen als het overleg met de directie op dinsdag 11 april vastloopt. Dit meldt de vakbond vandaag. Een wilde staking op dit moment hebben de vakbonden de teleurgestelde werknemers afgeraden.

De vakbonden CNV en FNV gaan ook zelf opzoek naar mogelijke alternatieven, nu de Smart wegvalt en er onzekerheid is over de producite van de Mitsubishi. FNV Bondgenoten ziet mogelijkheden voor het Japanse Hyundai, dat in Europa wil produceren.

FNV Bondgenoten is vooral kwaad op DaimlerChrysler. De bond wil zo snel mogelijk een gesprek met president-directeur Zetsche.

’We willen dat DaimlerChrysler ons en Mitsubishi voldoende tijd geeft om aanvullende productie te regelen’, zegt Wiel Crins, de voorzitter van de vakbondafdeling bij Nedcar. ‘Ook willen we de financiële eisen van de werknemers met Zetsche bespreken, voor het geval het besluit niet wordt teruggedraaid.’

DaimlerChrysler pleegt volgens FNV Bondgenoten bedrog. Eind maart maakte het Duitse/Amerikaanse autoconcern bekend van het merk Smart ForFour af te willen. ‘Wij voelen ons belogen en bedrogen’, reageerde Crins. ‘Smart heeft diverse keren gegarandeerd dat het contract met Mitsubishi, dat loopt tot 2010, wordt uitgediend en dat de productie tot 2010 verzekerd is.’

De Limburgse politiek heeft een klemmend beroep gedaan op de Nederlandse regering en leden van de Tweede Kamer om zich te mengen in de ontstane situatie bij NedCar in Born. De gouverneur heeft te horen gekregen dat minister-president Jan-Peter Balkenende persoonlijk op 22 april naar Born zal komen om overleg te voeren met de directie van NedCar, vakbonden en de Ondernemingsraad.

Volgens gouverneur Frissen is het driegende banenverlies bij de Limburgse autofabrikant een nationale zaak en behoort het niet alleen opgelost te worden door de regio. Ook heeft Frissen contact gehad met fractievoorzitters Maxime Verhagen, Wouter Bos en Jan Marijnissen, zo liet hij maandagavond tijdens een persconferentie in Sittard-Geleen weten. Ook is er contact geweest met minister Brinkhorst en De Geus.

De gouverneur heeft Mitsubishi Motors Corporation in een brief laten weten in overleg te willen treden met het Japanse bedrijf als dat kan bijdragen aan een oplossing voor de ontstane situatie bij de Bornse fabriek, ook als gesprekken daarvoor in Japan zouden moeten plaatsvinden.

De Limburgse commissaris van de Koningin spreekt zijn bezorgdheid uit over de ontstane situatie. ‘De voortdurende onzekerheid onder de werknemers van NedCar heeft al te lang geduurd. Daardoor zijn grote spanningen ontstaan in vele gezinnen.’, aldus Frissen.
Provincie:
Tag(s):