donderdag, 8. juni 2006 - 14:14

Stankoverlast door nafta-wolk

Amsterdam

De alarmcentrale van de brandweer heeft donderdagmorgen enkele tientallen telefoontjes binnengekregen in verband met stankoverlast in het Westelijk Havengebied. De oorzaak bleek een vrijgekomen wolk Nafta (benzinemengsel) te zijn.

Nafta is een aardolieproduct dat onder andere wordt gebruikt bij het maken van brandstoffen. De Nafta kwam vrij bij het lossen van de lading van een tanker in de Usselincxhaven aan de Benzolweg.

De Adviseur Gevaarlijke Stoffen en brandweerlieden van de omliggende kazernes hebben in het hele gebied metingen verricht om in eerste instantie te bepalen welke stof er vrijkwam en in welke concentratie. Uit die metingen bleek dat de concentratie Nafta zeer minimaal was.

Enkele mensen klaagden tijdelijk over lichte hoofdpijn, keelpijn en prikkelende ogen. Vanwege de geringe concentratie is de verwachting dat de klachten hierbij blijven. Vanuit het Westelijk Havengebied, stadsdeel Bos en Lommer, Geuzenveld, Halfweg en Spaarnwoude kwamen telefoontjes binnen over stankoverlast.

De wolk is nu langzaam oplossen, de verwachting is dat de stank in de loop van de middag is verdwenen. De reden dat de wolk geruime tijd in het genoemde gebied is blijven hangen, heeft te maken met het feit dat het praktisch windstil was. Het lossen van de lading van de tanker is inmiddels in een langzamer tempo voortgezet.
Provincie:
Tag(s):