vrijdag, 24. februari 2006 - 19:40

Steamexfire blust met zuurstofloos stoom

Amsterdam

Op vrijdagavond 24 februari a.s. is de Steamexfire te gast in het programma Nieuwslicht van de VARA. De steamexfire, is een brandblussysteem voor het bestrijden van grote branden in ondermeer mijnen, tunnels en parkeergarages. Aangedreven door een straalmotor produceert de Steamexfire een zuurstofloos stoom dat zowel de zuurstof als de hitte uit de brand haalt.

Liberty Gasturbine Holland, heeft met een eigen uitvinding een mijnbrand geblust in een record tijd. De kolenmijn in Svea Nord vloog in brand tengevolge van laswerkzaamheden in de mijn. De brand was al snel onbeheersbaar, waarna Michel Kooij, directeur van Liberty Gasturbine Holland, gevraagd werd of hij met zijn uitvinding, de zgn. Steamexfire, een oplossing kon bieden. Er was berekend dat het blussen van die brand met conventionele middelen, ca. 10 maanden zou duren. Echter, de Steamexfire deed er 8 dagen over. Dit enorme succes ging als een lopend vuurtje door de wereldwijde mijnindustrie.

Liberty Gasturbine Holland, gevestigd in Putten, heeft tengevolge van dit succes samen met twee mensen uit Australië, GSIS (Global Steamexfire Inertisation Services) opgericht. GSIS houdt zich bezig met het bedienen van de Steamexfire.

De Steamexfire is een machine die een zuurstofloze stoom produceert. Dit blijkt in de praktijk een ideale en meest efficiënte manier te zijn om een brand in een gesloten ruimte te blussen. Met name door de grote hoeveelheden zuurstofloze stoom die de Steamexfire produceert, blijkt deze methode het ideale blusmiddel te zijn voor tunnel- en mijnbranden. De Steamexfire wordt aangedreven door een grote turbinemotor, afkomstig uit een straaljager en draait op kerosine. Een afterburner is gemonteerd om de uitlaatgassen zuurstofloos te maken, waarna water geïnjecteerd wordt om stoom te maken. Thans wordt het Puttense bedrijf vanuit de hele wereld gevraagd om lezingen en presentaties te geven.
Categorie:
Tag(s):