maandag, 25. september 2006 - 14:15

Steeds vaker fraude bij registratie domeinnamen

Amsterdam

In het afgelopen jaar zijn veel consumenten de dupe geworden van frauduleuze activiteiten bij domeinnaam registraties. Steeds meer malafide bedrijven zien hier blijkbaar een kans om de meestal onwetende consument voor een aanzienlijk bedrag te duperen. Dit blijkt uit een gezamelijk onderzoek van hostingproviders.

Enkele maanden geleden, tijdens de lancering van het nieuwe .eu domeintype, werd door verschillende bedrijven al misbruik gemaakt van de EU hype. Reserveringen voor de landrush werden aangeboden tegen betaling van 15 tot wel 100 euro per domein. Het domein werd uiteindelijk niet geregistreerd en consumenten hadden geen recht op restitutie.

Uit het onderzoek blijkt dat de laatste tijd steeds meer voorbeelden van fraude met domeinnamen bekend zijn. Zo benadert een bedrijf uit Amsterdam houders van .nl domeinen telefonisch met de 'waarschuwing' dat een mogelijke concurrent een soortgelijke domeinnaam heeft aangevraagd.

De conclusie: de consument goed moet opletten alvorens in zee te gaan met een provider. Het is verstandig om eerst te controleren of een provider wel goed is aangeschreven. Een gelikte website zegt niet altijd alles.

Ten tweede: telefonisch contact met de provider in kwestie op te nemen alvorens een bestelling te plaatsen. Zodoende kan men zichzelf er van overtuigen dat het veilig is om zaken te doen met de betreffende provider.
Categorie:
Tag(s):