vrijdag, 21. juli 2006 - 18:15

Stekelrog geboren met slurf en ogen op buik

Vlissingen

Donderdag is in Zeeaquarium Het Arsenaal in Vlissingen een zeer vreemd uitziende rog geboren. Het stekelroggetje, Raja clavata, heeft zijn ogen op de buikzijde in plaats van op zijn rug en heeft een soort slurfje op zijn kop. Nog nooit eerder is er in het zeeaquarium zo n vreemd uitziend wezen geboren.

Waarschijnlijk is de vergroeiing van de kop al tijdens de vroege ontwikkeling van het embryo ontstaan. In totaal duurt het ca. 7 maanden voordat een stekelrog uit zijn 10 cm lange ei kruipt.

De bijzondere rog is momenteel erg levendig en bevindt zich samen met een andere baby-rog, welke ook deze week is geboren, in een speciaal opkweekbassin. Beide roggen zijn op dit moment ongeveer 8 centimeter groot en eten nog niet. Daarmee beginnen ze pas als hun inwendige dooierzak leeg is.

Door de intensieve visserij komt de stekelrog steeds minder in de Noordzee voor. Bij ideale leefomstandigheden kan de stekelrog wel 30 jaar oud worden en een lengte van 1,5 meter bereiken. De roggen die in het aanraakbassin van Het Arsenaal zwemmen zijn inmiddels 20 jaar oud. Of de vreemde rog met zijn vergroeiing deze leeftijd ook zal bereiken is afwachten.
Provincie:
Tag(s):