maandag, 6. maart 2006 - 20:42

Stembureau in historische trein

Apeldoorn

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart heeft de gemeente Apeldoorn de beschikking over een extra stembureau in een historische trein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Omdat Apeldoorners kunnen kiezen in welk stembureau zij hun stem willen uitbrengen, richt Apeldoorn dit stembureau in op het NS-station, zodat veel Apeldoornse OV-reizigers er gebruik van kunnen maken.

De VSM-trein is een diesellocomotief van het type Alsthorn 2530 uit het jaar 1957; in het salonrijtuig achter de locomotief wordt het stembureau ingericht. Een VSM-spoorbeambte in historisch uniform is bij de trein aanwezig. In tegenstelling tot de 82 andere stembureau’s in Apeldoorn is het stembureau in de trein niet toegankelijk voor minder validen.

Verder doet Apeldoorn mee aan een proef met een stemmachine voor blinden en slechtzienden. In het stemlokaal in Woon- en Zorgcentrum Hubertus staat naast een gewone stemmachine ook een stemmachine met de mogelijkheid van auditieve ondersteuning. Blinden en slechtzienden wordt met deze voorziening de mogelijkheid geboden om zelfstandig hun stem uit te brengen.
Provincie:
Tag(s):