vrijdag, 23. juni 2006 - 19:09

Sterkste man van Nederland trekt locomotief van zijn plaats

Utrecht

Op zaterdag 24 juni opent de tweevoudig sterkste man van Nederland én sterkste man van West-Europa, Jarno Hams, de nieuwe energievretende tentoonstelling van het Spoorwegmuseum: Vuurvreters en Krachtpatsers. In het kader van het thema van deze tentoonstelling trekt hij op eigen kracht locomotief de ‘Grote Groene’ (1881) van zijn plaats. Deze weegt 75.000 kg. Vuurspuwers staan hem bij in deze zware strijd tussen mens en machine.

Vuurvreters en Krachtpatsers is de eerste grote tentoonstelling die het nieuwe Spoorwegmuseum sinds de opening in juni 2005 organiseert. De tentoonstelling is een energievretende experience die je fysiek en interactief de energie van treinen laat beleven. Ervaar met eigen krachten welke energiebronnen de trein door de jaren heen heeft gebruikt om vooruit te komen. Alleen als je je eigen energie gebruikt krijg je antwoord op vragen als: hoe werkt een stoomlocomotief? Wat is het voordeel van het gebruik van rails? Waar komt de elektriciteit voor treinen vandaan? Stroop je mouwen op en ontdek het zelf.

Het nieuwe Spoorwegmuseum is geopend op 5 juni 2005 en heeft sinds die tijd al ruim 475.000 bezoekers mogen verwelkomen. Ter vergelijking: het oude Spoorwegmuseum trok gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Met de 475.000 bezoekers staat het Spoorwegmuseum op de vierde plaats van best bezochte musea van Nederland.
Provincie:
Tag(s):