woensdag, 29. maart 2006 - 22:29

Stille tocht in Amersfoort ging gewoon door

Amersfoort

De stille tocht in Amersfoort, die de burgemeester voor woensdagavond op het laatste moment had afgelast, heeft vanavond onder streng toeziend oog van de politie toch plaatsgevonden. De vader van Babak wilde dat de tocht doorging. De stille tocht verliep onrustig en rumoerig. De vader greep zijn kans om tijdens de toch zijn ongenoegen over de burgemeester, politie en justitie te spuien.

Met de tocht herdachten enkele honderden mensen de 16-jarige jongen die afgelopen zaterdag werd doodgeschoten. Bij de Kamperbinnenpoort hield de vader een toespraak en werd er een minuut stilte gehouden.

Burgemeester Van Vliet zei voor de herdenking, sterke aanwijzingen te hebben dat een stille tocht de mogelijke veiligheid van de deelnemers in gevaar zou kunnen komen en lastte de herdenking af. De mobiele eenheid deelde pamfletten uit waarop stond te lezen dat de tocht niet doorging. Maar aan de oproep van de burgemeester gaven maar weinig mensen gehoor.

De politie heeft vandaag bekend gemaakt vijf jongens te hebben aangehouden. De politie, die invallen deed in twaalf woningen, was op zoek naar mogelijke vuurwapens. Bij de invallen zijn één vuurwapen en twee nepvuurwapens aangetroffen. De jongens zijn na verhoor weer vrijgelaten. Een proces-verbaal zal volgen.
Provincie:
Tag(s):