vrijdag, 12. mei 2006 - 11:37

Stork bouwt aan de F-35 Joint Strike Fighter

Den Haag

Stork Aerospace gaat delen van de vleugel van het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 Joint Strike Fighter (JSF) bouwen. De order heeft een waarde van tenminste 170 miljoen dollar over een periode van vier jaar. Het is de tot nu toe grootste opdracht voor het industrieconglomeraat.

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken maakte het binnenhalen van de order gisteren samen met topman Tom Burbage van vliegtuigbouwer Lockheed Martin bekend. Met deze order stijgt het totaal aan JSF gelieerde opdrachten voor Stork tot een omzetwaarde van ruim 500 miljoen dollar.

Stork gaat de zogenoemde flaperons maken. Dit zijn aan de vleugelachterzijde geplaatste drie meter lange kleppen die belangrijk zijn voor de besturing. Stork is in een internationale competitie op basis van “best value� door Lockheed Martin gekozen.

Stork is ook betrokken bij de produktie van de deuren en luiken, de elektrische bekabeling en de bekabeling voor de motoren en de stophaak. Het bedrijf heeft voor de JSF-opdrachten inmiddels een twintigtal Nederlandse toeleveranciers betrokken. Dit aantal zal nog toenemen als de produktie van het vliegtuig van start gaat, zo verwacht Stork.

Van Gennip verwacht dat het Nederlandse bedrijfsleven door het JSF-project totaal voor ongeveer acht miljard dollar aan opdrachten zal binnenhalen. De Nederlandse overheid investeert ongeveer 800 miljoen euro in de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig. De staatssecretarissen Van Gennnip en Van der Knaap bieden de “Jaarrapportage 2005� binnenkort aan de Tweede Kamer aan.
Categorie:
Tag(s):