zaterdag, 20. mei 2006 - 11:15

Stormachtige redding van gewonde op tanker

Hoek van Holland

Vrijdagavond om 18.50 uur klinkt het alarm voor de opstappers van de KNRM reddingboot Jeanine Parqui. Het betrof een medische evacuatie vanaf de chemietanker Cervantes in ankergebied 5. Dit ligt 10 mijl buiten de pieren. De man, een Fillipijnse machinist, had hydrolische olie in zijn ogen gekregen en moest binnen 3 a 4 uur in een ziekenhuis worden behandeld.

Schipper van der Sar had vooraf contact gehad met de Kustwacht of het gezien de windkracht 8 Beaufort en golven van 3.80 meter verantwoord was. Er werd afgesproken dat de tanker Cervantes anker op ging en lij zou maken voor de KNRM reddingboot Jeanine Parqui.

Om 20.00 uur waren de redders langszij. Daar moest de patiënt, voorzien van reddingsvest en borging via de loodsladder 4,5 m afdalen. Ondanks de wisselende golfhoogten hadden de redders het slachtoffer binnen 2 minuten veilig aan boord.

Na dit puike staaltje reddingswerk werd er koers gezet naar de Berghaven in Hoek van Holland. In overleg met de KNRM radio medische dienst werd de onfortuinlijke man om 20.45 uur voor verdere behandeling per taxi naar het Havenziekenhuis gebracht.
Provincie:
Tag(s):