vrijdag, 24. maart 2006 - 15:59

Straatroof blijkt verzekeringsfraude

Leeuwarden

De politie heeft met de aanhouding van een 20-jarige man uit Leeuwarden een valse aangifte van een straatroof opgelost. Op 1 maart deed de Leeuwarder aangifte van diefstal van zijn gsm. Hij zou in het Julianapark overvallen zijn door een onbekende man. Die had hem een harde duw in de rug gegeven, waardoor hij gevallen was. Hij zou met zijn hoofd op een bankje terecht zijn gekomen en korte tijd bewusteloos zijn geweest. De onbekende was er met zijn telefoon vandoor gegaan, zo verklaarde hij.

Al snel rees twijfel over de juistheid van de aangifte. Na een intensief onderzoek kwam de politie er achter dat de gsm inmiddels in het bezit was van een 24-jarige man uit Zwolle. Vorige week is de Zwollenaar door de politie verhoord. Hij verklaarde eigenaar te zijn van de telefoon. Om administratieve redenen was het contract echter op naam gezet van de Leeuwarder, toen nog een goede vriend. Hij was zich van geen overval bewust.

Direct daarna is de Leeuwarder door de recherche aan de tand gevoeld. Hij was van aangever inmiddels verdachte geworden. Hij bekende nooit te zijn overvallen en een valse aangifte te hebben gedaan. Inmiddels had hij de "diefstal" geclaimd bij de verzekeringsmaatschappij en hij had een nieuwe telefoon ter waarde van EUR 900,- gekregen.

Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt ter zake verzekeringsfraude en het doen van een valse aangifte. Beide delicten zijn misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van een jaar op staat. De politie Fryslân betreurt het doen van valse aangifte ten zeerste omdat dit ten koste gaat van andere onderzoeken.
Provincie:
Tag(s):