zaterdag, 1. april 2006 - 8:29

Stroper haalt 27 kilo snoekbaars binnen

Regio

In de vroege ochtend van donderdag 30 maart heeft een beroepsvisser een proces-verbaal gekregen voor het vissen zonder de vereiste vergunningen. Eerder trof het Visstroperijteam Friesland op het Slotermeer zogenoemde aaldobbers aan, die gebruikt werden om illegaal snoekbaars te vangen. Na enige tijd bleek dat een beroepsvisser de dobbers binnenhaalde. Naast 27 kilo snoekbaars heeft het Visstroperijteam ook de zestig aaldobbers in beslag genomen.

Deze beroepsvisser had alleen een vergunning om op paling te vissen. De dobbers die werden gebruikt, lagen op een plaats waar de snoekbaars zich in het vroege voorjaar verzamelt om te 'paaien'. De aaldobbers worden normaal gebruikt om legaal op paling te vissen. In dit geval heeft de beroepsvisser het vistuig gebruikt om illegaal op snoekbaars te vissen. De in beslag genomen snoekbaars is verkocht via de visafslag met een opbrengst van gemiddeld 6 tot 9 euro per kilo.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is het Visstroperijteam Friesland al weer enkele jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), de politie Friesland, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt getracht de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen.
Provincie:
Tag(s):