woensdag, 26. april 2006 - 14:19

Studenten bouwen vrij Wit-Rusland

Amsterdam

Als protestactie tegen het regime van de dictator Lukashenko wordt woensdag in de Westergasfabriek in Amsterdam door Nederlandse studenten van Mission to Minsk, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en politieke jongeren organisaties gedemonstreerd. Op het manifestatieterrein wordt een Wit-Rusland nagebouwd waar je wél kunt demonstreren en waar wél vrijheid van meningsuiting is.

In deze kleine versie van Wit-Rusland zijn landgrenzen, steden en infrastructuur realistisch nagebouwd. ‘s Avonds worden er films vertoond van de situatie in Minsk, er treden bands op en er spreken ervaringsdeskundigen uit Wit-Rusland. De actievoerders zullen, net als de demonstranten in het echte Minsk, in witte tentjes overnachten.

De demonstratie in Amsterdam is onderdeel van een Europese demonstratieserie tegen het regime van de dictator Lukashenko en vóór vrijheid van meningsuiting voor de Wit-Russen. Amsterdam, Parijs, Warschau en andere Europese steden demonstreren mee met de Wit-Russen die dezelfde dag in Minsk na een oproep van de oppositie massaal de straat op zullen gaan. De oppositie koos de herdenkingsdag van Tjernobyl omdat in Wit-Rusland zelfs het herdenken van deze ramp verboden is.
Provincie:
Tag(s):