maandag, 18. september 2006 - 21:51

Studenten helpen Berend Botje

Zuidlaren

Afgelopen zaterdagmiddag kwamen ongeveer 350 nieuwe leden van het Groninger Studenten Corps “Vindicat Atque Polit� naar Zuidlaren om er heitjes voor karweitjes te verrichten. Het jaarlijks bezoek van de studenten heeft een bedrag van bijna 1200 euro opgebracht. Het bedrag zal ten goede komen aan het herstel van het beeld Berend Botje.

De connecties tussen Vindicat en Zuidlaren dateren al van 1888. Toen werd “De Douwtrapper� opgericht met als doel een gezellig uitstapje voor ouderejaars te organiseren. De eerstejaars studenten trokken, gekleed in namaak jachtkostuum met wandelstok, de ouderejaars op een boerenkar naar Zuidlaren. On-derweg moeten zij zoveel mogelijk pleedeksels verzamelen – wc’s stonden toen nog als kleine hokjes buitenshuis. Aangekomen in het bos in Zuidlaren werden er spellen gespeeld, waar pleedeksels aan te pas kamen.

Jarenlang hebber er 10 deksels boven de ingang van de sociëteit van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen gehangen, afkomstig uit Zuidlaren.

Toen er geen pleedeksels meer voorhanden waren in Zuidlaren, kreeg de traditie een andere vorm. Aanvankelijk werd geprobeerd de deksels te vervangen door bezems. Maar tegenwoordig gaan de eerstejaars studenten langs de huizen om met “heitjes voor karweitjes� geld in te zamelen voor een goed doel in het dorp Zuidlaren.

De studenten bellen bij de inwoners van Zuidlaren aan en vragen of er karweitjes zijn. De inwoners betalen daarvoor een zelf te bepalen bedrag. Het verdiende geld wordt geschonken aan een goed doel in het dorp Zuidlaren.

Drie jaar geleden ging de bijdrage naar de renovatie van de hervormde kerk. Twee jaar is het bedrag besteed aan de renovatie van de in 1884 gebouwde Joodse synagoge. En dit jaar wordt het geld, net als vorig jaar, besteed aan het oplappen van Berend Botje, die behoorlijk in de lappenmand ligt.
Provincie:
Tag(s):