dinsdag, 7. november 2006 - 8:30

Studiedag en legendes in het HOME

Eindhoven

Aanstaande zaterdag is het ‘de Dag van de Brabantse volkscultuur’ en houdt het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven (HOME) een studiedag met als thema 'living history and re-enactment', het beleven van de historische sensatie.

Deze studiedag belicht deze nieuwe vorm vrijetijdsbesteding en wil het publiek laten beleven wat het betekent in de huid te kruipen van een Romein, een middeleeuwer of een zestiende-eeuwse stadsmuzikant.

Op het programma staan drie optredens van gerenommeerde levende-geschiedenis-groepen die Romeinen en Germanen, Middeleeuwse muziek en een terechtstelling anno 1700 in beeld zullen brengen.

Op zondag 12 november worden in het HOME bij het haardvuur legendes verteld. Vroeger vertelde men elkaar veel verhalen. De meeste verhalen gingen over het dagelijks leven of nieuws uit het nabij gelegen dorp, maar meestal niet veel verder dan dat.

Maar er waren ook verhalen die van generatie op generatie werden verteld. Dat kon ook niet anders, niemand kon lezen, laat staan schrijven. Vaak gingen die verhalen over grote gebeurtenissen, zoals oorlogen, rampen en hongersnoden. Sommige verhalen hadden een moraal. Ook toen kon men, als men door de regels heen luisterde, veel leren van andermans avonturen en fouten. Kom op zondag 12 november bij het vuur zitten en luister mee.

Voor de jonge onderzoeker is er een speurtocht met leuke vragen en historische opdrachten verkrijgbaar.
Provincie:
Tag(s):