donderdag, 4. mei 2006 - 9:34

Stunten met speren

Berg en Dal

Op zondag 14 mei treedt de acrobatengroep Rolling Spears uit Kenya op in het Afrika Museum. Hun show is een uitbarsting van pure energie, kracht, lenigheid en timing. Met hun eerste tournee in Europa komt voor de jonge artiesten (17 tot 21 jaar) van Rolling Spears een droom uit. Die begon vijf jaar geleden in één van de sloppenwijken van Nairobi, de hoofd-stad van Kenya. Een poel van armoede, ziektes en misdaad.

Rolling Spears is in Nairobi één van de vele groepen die de uitzichtloos lijkende situatie van de sloppen te lijf gaan met acrobatische kunsten. Ze worden daarbij geholpen door de Sarakasi Trust die verspreid over de miljoenenstad inmiddels een bloeiend netwerk van trainingscentra heeft opgezet. Met veel toewijding en doorzettingsvermogen slagen groepen erin op tournee te gaan in Europa, Azië en Amerika.

De acrobaten van Rolling Spears hebben niet de kans gehad om hun school af te maken. De één verloor al jong beide ouders, de ander heeft de zorg voor een grote familie. De acrobatiek geeft hun een kans op een weg uit de armoede en dat verklaart hun gedrevenheid. Om zes uur in de ochtend gaan ze op weg naar de plek waar ze urenlang trainen en er wordt pas gestopt als de perfectie is bereikt. Ze weten dat ze elkaar letterlijk moeten vasthouden om hun doel te bereiken.

De afgelopen maanden hebben de zeven acrobaten dag in dag uit hard getraind voor deze show waarmee ze iedereen zullen doen verbazen. Hun salto’s, koprollen, jongleerkunsten en menselijke piramides zullen het publiek de adem doen benemen. De acrobatiek van de Rolling Spears is buitengewoon spectaculair. En als de jonge mannen na hun tour in Nederland weer naar Nairobi terugkeren, zijn ze een nieuw voorbeeld voor duizenden jongere sloppenwijkbewoners die dezelfde droom koesteren.

Rolling Spears treedt op in het Afrika Museum om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.
Provincie:
Tag(s):