maandag, 27. november 2006 - 10:09

Subsidie voor antirook-vaccin

Maastricht

Het onderzoek naar het antirook-vaccin NicVax, onder leiding van prof. dr. Onno van Schayck, is gehonoreerd met een TOP-subsidie. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dat maandag officieel bevestigd aan de Maastrichtse onderzoekers van het Onderzoeksinstituut Caphri. Dankzij deze subsidie kan het onderzoek naar het vaccin uitgebreid worden met fMRI-onderzoek om te volgen wat het vaccin in de hersenen teweeg brengt.

Ook kan nu het ethische aspect van dit eerste vaccin dat het gedrag van mensen kan beïnvloeden, onderzocht worden. De selectie van de zeshonderd eerste proefpersonen is in verband met deze verbreding uitgesteld van december naar februari/maart. Het totaal beschikbare subsidiebudget bedraagt nu 1,3 miljoen euro.

Eerder toonde de onderzoeksgroep van Van Schayck aan dat het vaccin in het lichaam doet wat het zou moeten doen, namelijk het aanmaken van eiwitten die zich binden aan nicotine, waardoor deze verslavende stof in principe niet meer door kan dringen tot de hersenen. Op die manier wordt de hunkering naar een sigaret tegengegaan.
De volgende stap in het onderzoek, namelijk het vaccineren van zeshonderd rokers die dolgraag zouden stoppen, stond gepland voor december 2006.

Van Schayck: ‘Zo’n vaccin dat het gedrag van mensen beïnvloedt, bestaat tot nu toe nog niet. Je kunt je voorstellen dat ouders mogelijk hun kinderen willen laten vaccineren, of dat rokers makkelijker tegen hun verslaving aankijken, omdat ze weten dat er een vaccin is voor het moment dat ze écht zouden willen stoppen. Het is belangrijk van te voren goed na te denken wat de ethische consequenties zijn van deze aanpak’

Als alle resultaten meezitten, kan NicVax waarschijnlijk in 2010 op doktersrecept verkregen worden. Voor de selectie van de proefpersonen wordt een half jaar uitgetrokken. Ze worden vervolgens een jaar gevolgd. Gegevens over hoe en waar aan te melden, worden in februari of maart bekend gemaakt op de website van de Universiteit Maastricht.
Categorie:
Tag(s):