woensdag, 8. november 2006 - 16:11

Supersnel glasvezelnet in Veenkoloniën

Borgercompagnie

De aanleg van 200 kilometer supersnel glasvezelnet in de Veenkoloniën is een primeur voor scholen, gemeenten, zorginstellingen en een woningbouwcorporatie. De kinderen van basisschool De Butte uit Borgercompagnie gaan op 13 november vragen stellen aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw M.J.A. Van der Hoeven, die het glasvezelnet via een live-video-verbinding gaat openen.

De inrichting van een ultramoderne breedbandige ICT-infrastructuur in Oost Drenthe en Zuidoost Groningen (de Veenkoloniën) is een feit. Het 200 kilometer lange glasvezeltracé wordt aangelegd door Essent Kabelcom en levert een belangrijke impuls voor de economische ontwikkelingen in het gebied. Voor bedrijven is een goede ICT-infrastructuur een voorwaarde om zich te vestigen in een regio of om deze niet te verlaten. Scholen en kennis- en wetenschapsinstituten kunnen door middel van snelle verbindingen optimaal profiteren van elkaars (uitwisseling) en externe kennis. En tot slot jaagt het de regionale samenwerking aan.

In de loop van dit jaar zijn 200 locaties op het glasvezeltracé aangesloten. Circa 150 scholen (50 in Groningen en 100 in Drenthe) voor basis- en voortgezet onderwijs; twaalf locaties (zoals gemeentehuizen) van de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen en de Groningse gemeenten Menterwolde, Pekela, Veendam, Stadskanaal en Vlagtwedde; LOFAR met 20 LOFAR-stations; WoonCom Emmen met vier kantoor-locaties en de Zorggroep Suydevelt met 2 locaties van het Scheperziekenhuis.

Voor de aansluiting van de 150 scholen heeft het ministerie van OC&W 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het gaat hier om een voorbeeld van het scholenproject Samen Snel Op Glas (SSOG). Daarnaast hebben alle deelnemende gemeenten 25.000 euro, de provincie Drenthe 200.000 euro en de provincie Groningen 300.000 euro beschikbaar gesteld om het scholenproject financieel rond te krijgen. De gemeente Coevorden draagt 100.000 euro bij.
Provincie:
Tag(s):