dinsdag, 19. december 2006 - 8:11

SUV's moeten ook aan uitstootnorm voldoen

Amsterdam

De uitstootnormen voor roet gelden ook voor SUVs, dat stelt RAI Vereniging in reactie op de perspublicaties van vorige week op de vastlegging van de nieuwe Euro-5 normen. Vanaf 1 september 2009 moeten alle SUVs met een dieselmotor voldoen aan de uitstootnorm voor roet: 5 mg/km. De ophef en negatieve berichten zijn ontstaan door het ronduit ingewikkelde regime dat in Brussel is opgesteld tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement, zegt Peter Janssen namens BOVAG en RAI Vereniging.

Het belangrijkste voor ons allemaal is dat voor 99 van de 100 nieuwe personenautos, SUVs en andere modellen, geldt dat de roetuitstootnorm dezelfde is. Per 1 september 2009 dienen alle nieuwe personenautos van een roetfilter te zijn voorzien. Hierdoor zal de lucht in Nederland nog schoner worden.

De consternatie is ontstaan omdat er voor zware dieselautos met zeven zitplaatsen of meer, een uitzondering is gemaakt op het gebied van de NOx uitstoot. In Nederland zijn maar enkele modellen autos in deze uitzonderingscategorie leverbaar. Janssen: In dit jaar heb je het dan over een zeer klein percentage op de bijna 500.000 personenautos die totaal worden verkocht.
Categorie:
Tag(s):