maandag, 6. februari 2006 - 10:05

Suzuki Swift wint J-WRC klassement

Zweden

Coureur P-G Andersson van het Suzuki Rally Team en J-WRC kampioen in 2004 heeft in de eerste rally van dit jaar, meetellend voor het Junior Wereld Rally Kampioenschap 2006, op ondubbelzinnig wijze de kwaliteiten bewezen van de Suzuki Swift. Op de zware, besneeuwde en beijzelde klassementsproeven van de Rally van Zweden zette de Swift dit weekend een fantastisch resultaat neer.

Andersson moest een zwaar gevecht leveren met zijn landgenoot, Renault-rijder Patrik Sandell, de Zweedse Renault Clio kampioen. Maar aan de finish was de Suzuki-coureur de allersnelste.

De rally van Zweden maakte zijn vroegere reputatie volledig waar, want alle klassements-proeven waren iedere morgen overdekt met versgevallen sneeuw. Maar ook onder winterse omstandigheden toonden de Suzuki-coureurs aan dat hun auto zich thuis voelt op gladde paden. Ondanks het aandringen van zijn landgenoot in de Clio bleek P-G Andersson in zijn Swift onaantastbaar.

Een opmerkelijke prestatie werd geleverd door Urmo Aava, die zijn Ignis had omgeruild voor een Swift en met zijn nieuwe rallyauto beslag legde op de derde plaats. Hij had sinds 2002 geen rally meer op sneeuw gereden en moest in het begin wennen aan de winterse omstandigheden. Zijn Swift vertoonde geen enkele onvolkomenheid, waardoor een podium-plaats zijn beloning was. Lange tijd leek die derde plek overigens te gaan naar de Zweedse coureur Peter Zachrisson, een jeugdig rallytalent dat door de Zweedse rallyorganisatie was ingeschreven met een Suzuki Ignis.

Guy Wilks, de Engelse bestuurder van de tweede officiële Suzuki Swift, was voorin het veld te vinden totdat een probleem aan de versnellingsbak hem achteruitwierp in de rangschikking. Een uitstapje in een sneeuwwal was zijn tweede probleem. Toch liet hij van zich spreken, want op de derde dag van de rally schreef hij twee snelste tijden op zijn naam. Ondanks zijn eerdere problemen wist de Brit zich aan de finish toch nog als negende te klasseren.

Uitslag J-WRC klassement Zweden-rally
1 P-G Andersson Suzuki Swift
2 P Sandell Renault Clio
3 U Aava Suzuki Swift
4 P Valousek Suzuki Swift
5 K. Pinomäki Renault Clio
6 J. Béres Suzuki Ignis
7 P.Zachrisson Suzuki Ignis
8 M. Kosciuszki Suzuki Ignis
9 G. Wilks Suzuki Swift
10 J. Mölder Ford Fiesta
Categorie:
Tag(s):