donderdag, 19. januari 2006 - 17:51

Symposium over holocaust

Rotterdam

In het kader van de VN herdenking van de holocaust vindt op 27 januari 2006 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een bijeenkomst plaats, georganiseerd door Histartes, de studie-vereniging van de faculteit Historische en Kunstwetenschappen. Sprekers zijn onder andere vertegenwoordigers van de ambassades van Israël en Duitsland en een overlevende van Auschwitz.

27 januari is de dag dat Auschwitz werd bevrijd. De Verenigde Naties heeft deze dag uitgeroepen tot internationale herdenkingsdag van de holocaust.

Histartes vindt dat steeds meer jongeren niet genoeg stilstaan bij de verschrikkingen uit die tijd. Geschiedenis is er voor om de fouten uit het verleden tot het verleden te laten behoren. Ook nu nog vinden in bepaalde delen op de wereld genocide plaats. Het lijkt er echter op dat het grote publiek steeds gemakkelijker de ogen sluiten voor volkerenmoord. Mensen worden immuun voor de beelden van volkerenmoord.

De boodschap van deze bijeenkomst is ‘holocaust: toen, nu en nooit meer’. Louis de Wijze, overlevende van vernietigings-kamp Auschwitz houdt een indrukwekkend verhaal over zijn ervaringen. Vertegenwoordigingen van de ambassades van Duitsland en Israël richten namens hun volk ook een woord tot het publiek. Professor McElligot, verbonden aan de Universiteit van Limerick, geeft een lezing over hoe wij nu terugkijken op de holocaust. Daarnaast zal er een korte film van het NIOD worden getoond.
Provincie:
Tag(s):