vrijdag, 8. september 2006 - 10:12

Tanden poetsen moet je leren!

Almere

Medio september gaat een tandenpoetsproject op de basisscholen in Almere van start. Dit project is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de GGD en AGIS-zorgverzekeringen. Door dit voorlichtingsproject proberen AGIS zorgverzekeringen en GGD Flevoland samen de zorg voor gebitten van de jeugd te verbeteren en het bezoek aan de tandarts te stimuleren.

Doel van dit project is om de kinderen van de basisschool kennis en vaardigheden aan te leren met betrekking tot mondverzorging. Daarnaast worden ouders bewust gemaakt van het belang om elk jaar, met hun kind, naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Dit om het gebit periodiek te laten controleren en problemen aan het gebit te voorkomen.

De GGD geeft al jarenlang voorlichtingslessen op basisscholen. Vooral de scholen waarvan door onderzoek bekend is dat de gebitssituatie van de kinderen minder goed is, worden regelmatig bezocht. Tijdens deze voorlichtingslessen leren de kinderen hun gebit op een goede manier te verzorgen en kunnen de kinderen, door middel van rode plakverklikkers, kijken of ze goed hebben gepoetst.

Ook leren de kinderen hoe ze gaatjes, ontstoken tandvlees en tanderosie kunnen voorkomen. Daarnaast wordt tijdens de les aandacht besteed aan goede voeding.

Uit onderzoek dat Agis onder haar verzekerden heeft gehouden blijkt dat ongeveer 30% van alle kinderen in Almere niet naar de tandarts of mondhygiënist gaat. Bij de tandarts of mondhygiënist worden niet alleen gaatjes gerepareerd, maar wordt er juist ook veel aandacht besteed aan preventie, om zo problemen aan het gebit te voorkomen.

Denk maar aan het aanbrengen van laklaagjes op kiezen, poetsinstructies en fluoridebehandelingen. Dus naast de voorlichtingslessen op de scholen is het belangrijk dat alle kinderen voor gebitscontrole en preventie, minimaal 1x per jaar naar de tandarts of mondhygiëniste gaan!

Kinderen tot 18 jaar kunnen, zonder extra kosten, voor gebitscontrole naar de tandarts. Tot 18 jaar zijn kinderen in Nederland, via de basisverzekering, meeverzekerd. Zelfs als ouders besluiten om zelf niet regelmatig de tandarts te bezoeken, is het heel verstandig om wel het gebit van hun kinderen regelmatig te laten controleren. Een goede verzorging van het gebit begint zo jong mogelijk en kan op latere leeftijd veel problemen voorkomen.

Indien u meer informatie wilt over het tandenpoetsproject, of u bent op zoek naar een tandarts of mondhygiëniste voor uw kinderen, dan kunt u contact opnemen met Lydia Samuel of Ciska van der Poel, tandheelkundig preventief medewerkers, Hulpverleningsdienst Flevoland. Bereikbaar op maandag en dinsdag via het volgende telefoonnummer: 036-5357300,
of via e-mail: l.samuel@hvdf.nl of c.vanderpoel@hvdf.nl
Provincie:
Tag(s):