vrijdag, 24. maart 2006 - 21:56

Tankwagen met 28.500 liter diesel gekanteld

Almelo

Vrijdag om 9.28 uur reed een 42 jarige chauffeur uit Hattem met zijn tankwagen over de Bornsestraat te Almelo. Hij kwam uit de richting van Almelo en vervoerde 28.500 liter diesel. Ter hoogte van de Bavinkelweg/Driemansweg wilde hij zijn voertuig keren. Doordat de diesel tijdens het keren in beweging kwam en begon te schudden kantelde de vrachtwagen. De tankwagen kwam op de zijkant in de berm terecht. Via de mangaten liep dieselolie het wegdek op. In eerste instantie leek het om 50 liter te gaan maar naar nu blijkt is dat ongeveer 300 liter.

Het riool werd onmiddellijk met zand gedicht, zodat er geen diesel in de riolering terecht kon komen. De gelekte dieselolie heeft geen schade aangericht. Er was geen explosie- of gezondheidsgevaar. De chauffeur kwam met de schrik vrij. Politie, Brandweer, Provincie (wegbeheerder), Inspectie van Verkeer en Waterstaat, het Waterschap Regge en Dinkel, afdeling Milieu van de gemeente Almelo en bergingsbedrijven werden gewaarschuwd. Zij kwamen, evenals de eigenaar van het tankautobedrijf, op de plaats van het ongeval.

Gezien de complexiteit van de situatie werd de Bornsestraat geheel afgesloten voor het verkeer. De tankauto was op de rechterzijde beland alwaar de afnamepunten van de vloeistoffen zitten. Daarom werd besloten de tankauto met de aanwezige vloeistof weer op de wielen te zetten. Dit duurde echter enkele uren omdat de eventuele risico’s die dit met zich mee zouden kunnen brengen nauwkeurig werden voorbereid en uitgewerkt.

Er werd rekening gehouden met diverse belangen,waaronder de gevolgen voor het milieu en overige schade die de werkzaamheden zouden kunnen veroorzaken. Met behulp van diverse deskundigen van de brandweer en een bedrijf, welke dergelijke tankwagens fabriceert en repareert, werd uiteindelijk om 16.00 uur begonnen met het overeind zetten van de tankwagen.

De plannen werden exact, zoals bedacht, ook zo uitgevoerd. Dit leidde tot grote tevredenheid van alle betrokken instanties. Om 18.00 uur kon Twente Milieu beginnen met het schoonmaken van het wegdek. De Bornsestraat werd om 19.00 uur weer vrijgegeven voor het verkeer.
Provincie:
Tag(s):