dinsdag, 14. november 2006 - 8:24

TECHNOLAB nieuwste aanwinst van Industrion

Kerkrade

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Maria van der Hoeven opent op 20 november a.s. om 15.00 uur het TECHNOLAB.Deze nieuwste werkplaats van Industrion is mede tot stand gekomen met hulp van Bureau TOP en de Stichting Metaal en Elektro Opleidingen Limburg. Het TECHNOLAB is bedoeld om kinderen van 10 tot 13 jaar op interactieve wijze te laten kennismaken met de metaalindustrie.

De werkplaats biedt bezoekers de mogelijkheid om in anderhalf uur een eindproduct te ontwerpen, samen te stellen en te testen. Het eindproduct neemt de “producent� vervolgens mee naar huis.

Het TECHNOLAB is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Industrion en diverse partijen uit de metaalindustrie en het onderwijswerkveld in deze sector. Deze partijen hebben de ontwikkeling van het TECHNOLAB financieel ondersteund, omdat hun doelstellingen overeenkomen met de doelstellingen van het TECHNOLAB. In het TECHNOLAB komen diverse aspecten van het werken in de metaalsector (ontwerpen, samenstellen en testen) aan bod.

Zo maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met de veelzijdigheid van deze sector en worden zij wellicht gestimuleerd in de toekomst te kiezen voor een afwisselende baan in de “metaal�.

Het TECHNOLAB bestaat uit vier afdelingen: de ‘Ontwerpafdeling’, de ‘Productiesector’, de ‘Testhoek’ en de ‘Infozone’. Bezoekers kiezen bij binnenkomst eerst een product uit dat ze willen gaan maken en krijgen vervolgens een bezoekerspas met inlogcode. Met deze code kan worden ingelogd in het TECHNOLAB-computersysteem.
In de Ontwerpafdeling maken de bezoekers een technische tekening met behulp van een speciaal 3D CAD computerprogramma. CAD staat voor Computer Aided Design, vrij vertaald: tekenen en ontwerpen met behulp van de computer. Met deze tekening bij de hand gaat men vervolgens aan de slag in de Productiesector, waar men het gekozen product zelf kan samenstellen. De Productiesector is voorzien van werkbanken en handbediende machines, maar ook van computergestuurde apparatuur, zoals een robotarm en een 3D-freesmachine.

De Testhoek is het equivalent van de kwaliteitslaboratoria, zoals men die veelal in metaalbedrijven aantreft. Hier kunnen bezoekers met behulp van onder andere een microscoop, een hardheidsmeter, een krachtmeter en een stroommeter testen welk metaal bijvoorbeeld het sterkst is of welk metaal het best elektrische stroom geleidt.

Ter afsluiting kunnen in de Infozone de gegevens, die men die dag verzameld heeft, zoals testresultaten of werktekeningen, nog eens bekeken worden. Ook kunnen bezoekers meer informatie vinden over verschillende metaalsoorten en over opleidingen en beroepen in de metaalsector. Tevens kan de bezoeker een heuse TECHNOLAB-aanbevelingsbrief uitprinten, waarin alle vaardigheden en kennis die men in het TECHNOLAB heeft opgedaan, staan opgesomd.
Provincie:
Tag(s):