woensdag, 16. augustus 2006 - 10:26

Terug in de tijd tijdens de visserijdag

Harderwijk

De tijd van de oude Zuiderzee, van oude botters, pluten en bonzen komt in Harderwijk weer één dag tot leven. Op zaterdag 26 augustus wordt in en rondom de Harderwijkse Vissershaven bij het stadhuis de 24ste Visserijdag georganiseerd met tal van activiteiten.

Als belangrijke gast die middag zal Harderwijks burgemeester John Berends met echtgenote de Gelderse Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje ontvangen in rol van Admiraal tijdens de vlootschouw in de haven. Daarbij is ook de ambassadeur van Tsjechië, mevrouw Nadezda Homolova, present. Haar aanwezigheid heeft te maken met het 15 jarige stedenband jubileum met de stad Znojmo in Tsjechië,

Vergeet vooral niet de Harderwijkse Vissershaven haven op deze dag uitgebreid te bekijken. Daar worden ruim vijftig originele voormalige Zuiderzeevaartuigen afgemeerd, dat samen een uniek beeld geeft van een periode die ver achter ons ligt. En dat is ook de opzet van deze dag: aandacht voor de bijzondere betekenis die de visserij eeuwenlang voor Harderwijk heeft gehad met alles wat eromheen van belang was.

Voorafgaande aan de Visserijdag vindt op vrijdag 25 augustus een bedrijven Botterzeilwedstrijd plaats. De strijd om de “Harderwijk als Visserijstad-wimpel�wordt dit jaar heviger dan ooit, want meer dan 500 deelnemers hebben zich voor deze bedrijven zeilwedstrijd aangemeld. Inzet is de zogenaamde HAV-wimpel. Deze traditionele wimpel dateert nog uit het Zuiderzeetijdperk toen er op hoogtijdagen nog traditioneel werd gezeild.

Zodra de visserijvloot de Vissershaven heeft verlaten vormt de haven vanaf 14.00 uur het decor van een bijzondere visserij demonstratie. Hierbij wordt aandacht besteed aan vroegere visserijtechnieken zoals die op de Zuiderzee werden toegepast.

Eén van de vaste onderdelen tijdens de visserijdag is een zeilwedstrijd voor stedenbotters. Voorwaarde is een historische vissersplaats gelegen aan de voormalige Zuiderzee. Zes gemeenten doen hieraan mee: Bunschoten-Spakenburg, Elburg, Huizen, Kampen, Urk en gastgemeente Harderwijk. Inzet is de Eszet Stedenbotterbokaal. Elke stedenbotter heeft zijn burgemeester of vervanger aan boord.

De talrijke botters en overige traditionele vissersschepen verlaten op zaterdag 26 augustus kort na de middag de vissershaven. Na het passeren van de havenmond worden grootzeil en fok gehesen en gaan de schepen “West Over�. Tijdens de vlootschouw varen de schepen een parcours langs de kusten van zowel het oude als het nieuwe (Flevo)land. De vaartocht brengt een stuk historie tot leven; een evenaring van de grootse vlootschouw in 1931. Een vlootschouw van de imposante “Harderwieker�vissersvloot die ooit 171 geregistreerde vissersschepen kende. Deze vlootschouw vond destijds plaats vanwege het 700 jarig bestaan van Harderwijk en deze manifestatie was tevens het laatste verzetssignaal tegen de afsluiting van de Zuiderzee.

Harderwijk maakt er op zaterdag 26 augustus de hele middag een bijzonder feest van. Behalve huisorkest de Aalzangers zingen diverse shanty-koren bekende zeemansliederen precies zoals het hoort: in bijpassende kledij en met lange uithalen over hun avonturen rond stormen, hoge golven, gebroken harten én romantiek.

Tijdens het middagprogramma vindt op de kade weer de traditionele wedstrijd palingroken plaats voor het kampioenschap van Harderwijk. Een vaste groep Harderwijker palingrokers aangevuld met aankomende talenten gaan de strijd aan voor deze jaarlijkse eretitel.

Dit zijn maar enkele activiteiten die gedurende de visserijdag plaatsvinden. Voor meer informatie verwijzen we u door naar VVV-Harderwijk.
Provincie:
Tag(s):